2005. június 21. kedd 16:32

 

Közép-Európa fogja megújítani az Európai Uniót

Orbán Viktor szerint Közép-Európa fogja megújítani az Európai Uniót; a Fidesz elnöke erről egy Magyarországon megjelenő németnyelvű hetilapnak nyilatkozott.

 

"Azon gondolkodom, hogy magyar és a német kereszténydemokraták közös elvi állásfoglalást adhatnának ki az EU helyzetéről. Közép-Európa fogja megújítani az Európai Uniót, legalábbis addig, amíg Franciaország nem folytat erősebb, egyértelműbb politikát" - jelentette ki a Pester LLoyd című lapban szerdán megjelenő, az MTI-nek kedden rendelkezésre bocsátott interjúban.

Orbán Viktor a magyar munkavállalók elleni németországi akciókra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: ilyen és hasonló ügyek a mai "nehéz időkben" bármikor előfordulhatnak, s a politikusok olyan lépéseket is tesznek, amelyeket egyébként nem tennének, de "meg kell védeni az embereinket".

A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy a kis országoknak bizonyos dolgokat el kell-e tűrniük a nagyoktól, határozottan kijelentette: a nagy országoknak nagyvonalúaknak kell lenniük, s ezzel nő a nemzeti büszkeségük, a kicsiknek ellenben nem kellene eltűrniük a nemzeti büszkeségük rovására, amit nem tűrne el egy nagy ország. Mindenesetre el kellene kerülni az ilyen konfliktusokat, s a megelőzésre kellene koncentrálni.

Németországnak - Orbán Viktor szerint - a súlyos munkanélküliségi helyzete közepette két lehetősége van, vagy megvédi piacát a külföldi munkaerőtől, s ezzel megakadályozza a gazdasági fellendülést, vagy nagy levegőt vesz, s azt mondja: elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne csak a saját, hanem más országok polgárainak is adjunk munkát, s kinyissuk a határainkat.

A Fidesz elnöke bízik abban, hogy a szerinte Németországban hatalomra kerülő keresztény demokrata-keresztény szociális (CDU/CSU) kormány ebből a szempontból merész, az európai integrációt elősegítő, az unió négy alapjogát figyelembe vevő politikát folytat majd. Orbán Viktor meggyőződése szerint ugyanis a német gazdaság válságát csak Európa tudja megoldani.

 .

Vissza a kezdőlapra