2005. április 19. kedd 20:02

 

XVI. Benedek pápa életrajza

 

Joseph Ratzinger 1927. április 16-án született a németországi Marktl am Inn-ben, a Passaui Egyházmegye területén. Édesapja a csendőrség tisztje volt, régi bajor földműves családból származott.

Fiatalságának éveit Traunsteinban töltötte el. A II. világháború legutolsó szakaszában a légvédelmi egységekhez hívták be kisegítőnek.

Tanulmányai:

Állomáshelyei:

Vatikán

Ratzinger bíboros teológiai köteteinek, tanulmányainak éppoly terjedelmes a listája, mint különböző egyetemektől kapott elismeréseinek, díszdoktori kitüntetéseinek sora. Nem hivatali tekintélye, hanem személyes tekintélye és világos előadásmódja tette, hogy előadásai zsúfolt előadótermek előtt hangzottak el, könyvei pedig nagy példányszámban érdekelték az embereket.

10 nyelven beszél, emellett szívesen játszik zongorán is, kedvenc zeneszerzője Mozart.

Szent Benedek - a pápa választott névadója

Szent Benedek a nyugati szerzetesség pátriárkája, 480 körül született Nuzziában, és Monte Cassinóban halt meg 547-ben.  Szent Benedek Európa védőszentje. (Talán épp ezért választotta az új pápa a Benedek nevet.)

A név jelentése: Benedictus = áldott.

Az előző Benedek pápa, a XV. 1914 és 1922 között ült Szent Péter trónján. A béke pápájának nevezték (bár az I. Világháborút ő sem tudta megakadályozni).

 .

Vissza a kezdőlapra