2005. június 16. csütörtök 22:20

 

Az államháztartási hiány pénzügyminisztériumi prognózisa

Az államháztartási hiány az idei év első felében 1 billió forint körül alakul, ez az éves deficit 96 %-a

 

174,3 milliárd forintra várja a júniusi államháztartási hiányt a Pénzügyminisztérium - derült ki a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón. A tárca becslése szerint a féléves hiány értéke 985 milliárd forintot tesz majd ki, mely a GDP 4,4 százaléka pénzforgalmi szemléletben, s a teljes évi hiány-előirányzat 96,3 százaléka. A májusi hiány az előzetes adatoknak megfelelően 127,7 milliárd forinton alakult.

A kormány a hiánycél tartása érdekében szerdai ülésén döntött arról, hogy az államháztartási tartalékból 125 milliárd forintot nem lehet elkölteni. További intézkedésekkel pedig a kormány hozzájárul a tervezett államháztartási pálya biztosításához, ezek többletbevételeket eredményeznek. Ilyen intézkedésnek számít a szerencsejáték-törvény módosítása, az Európai Unión kívüli, azaz harmadik országokból származó importáfa-rendszer átalakítása ez év július 1-jétől, a járulékalap tervezett kiszélesítése, valamint a dohánytermékek behozatalának szigorúbb ellenőrzése is.

Katona Tamás államtitkár kifejtette: mivel megváltozott az autópálya-építés finanszírozási formája, és ennek eredményeként az úgynevezett PPP-projektek révén a korábban számítottnál több autópálya-szakasz épül meg magánberuházásként, ez mintegy 40 milliárd forinttal tehermentesíti a központi büdzsé kiadási oldalát. Az államháztartási tartalékban összesen 36,5 milliárd forint "elkölthető összeg" marad.

Az áfá-ból, szja-ból, jövedéki adóból és a tb-járulékokból együtt, a tervezettnél 170 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz az idén az államháztartásnak az eredményszemléletű nyilvántartás szerint - tette hozzá az államtitkár.

Katona Tamás kifejtette: az első félévben az államháztartási hiányra vonatkozó prognózis teljesülni fog, ugyanakkor az már látszik, hogy az első féléves folyamatok alapján az egész évi eredményszemléletű 3,6 százalékos GDP-arányos deficitcél teljesüléséhez intézkedésekre van szükség.

Katona Tamás emlékeztetett arra, hogy az első öt hónapban az államháztartási deficit a prognózishoz képest 25 milliárd forinttal jobb lett, számszerűsítve január elejétől május végéig 837,7 milliárd forint lett az államháztartás végleges deficitszáma, ami az éves előirányzat 81,9 százaléka. Tavaly az első öt hónapban az államháztartási hiány 722,4 milliárd forintot tett ki, ami akkor az éves előirányzat 56,2 százalékát érte el.

Várfalvi István helyettes államtitkár elmondta, ha a költségvetés éves lefutását vesszük, akkor júliusban és decemberben többletet vár a pénzügyi tárca, míg novemberben deficittel számol, ami főleg a 13. havi nyugdíj második felének kifizetéséből adódik majd.

 forrás: origo, hirado, mno

Vissza a kezdőlapra