2005. április 17. vasárnap 22:37

 

Nemzetközi Családfesztivál 2005

„Szeretettel építjük a békét”

Ezzel a mottóval tartották meg április 16-án, szombaton a világ öt kontinensének száznál több országában, 154 városban a Nemzetközi Családfesztivált a Fokoláre Mozgalom kezdeményezésére. Magyarország két helyszínnel – Budapest és Szentes – csatlakozott a felhíváshoz, összesen mintegy 3000 fővel. A nemzetközi rendezvény összesen mintegy 150.000 résztvevőjét a délután folyamán műholdak és az internet segítségével 90 percre egyetlen interaktív hálózattá kapcsolták össze, hogy a különböző vallású, kultúrájú és nemzetiségű családok életét bemutathassák.

„A család a szeretet és a szolidaritás kitüntetett helye. Itt tanuljuk meg befogadni, meghallgatni és tisztelni a másik embert. A közös élet megkívánja, hogy megosszunk egymással sok mindent, és ezáltal kilépjünk saját önzésünkből. Amit a családban elsajátítunk, az végigkísér bennünket egész életünkön.”

Ezek II. János Pál pápa szavai a családról. Már bőven folyt a Családfesztivál előkészítése, amikor elhunyt II. János Pál pápa, akinek a gondolatai tökéletesen egybecsengtek a rendezvény céljával és üzenetével. A Szentatya pedig életével küldött üzenetet, egy végsőkig elemésztődött, önmagát teljesen odaajándékozó létet hagyva híveire. Ezért ajánlották a rendezők a 2005-ös Családfesztivált a „családok pápájának” tiszteletére.

Az esemény hazai védnökei Mádl Dalma, a köztársasági elnök felesége, Erdő Péter bíboros és D. Szebik Imre evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke voltak.

Mádl Dalma levélben köszöntötte a résztvevőket, amelyben idézte Veres Pálné egyik írását: „Amilyen a nő, olyan a család, s amilyen a család, olyan a társadalom” – utalva ezzel a nők kiemelt szerepére a családban. Erdő Péter bíboros Rómában tartózkodik, ő szintén üzenetben köszöntötte az egybegyűlteket.

A délelőtti program

A délelőtt első programpontjaként a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban Bíró László családreferens püspök és D. Szebik Imre evangélikus püspök részvételével beszélgetésre került sor a család mai társadalomban betöltött szerepéről, értékeiről, veszélyeztetettségéről. Bíró László a két hete elhunyt II. János Pál pápára emlékezve elmondta: a Szentatyát a családok pápájának is nevezték, s valóban sokat tett a családért. A püspök felidézte a sok családtalálkozót, amelyeknek ügyét a pápa a szívén viselte, és utalt a Familiaris Consortio kezdetű apostoli enciklikára is, amely a családokhoz szól.

D. Szebik Imre kifejezte örömét, hogy részt vehet ezen az ökumenikus szellemű találkozón, s utalt arra, hogy az evangélikusok 90%-a vegyesházasságban él, így bőven van alkalmuk megtapasztalni és megélni a családokon belül a türelmet és az ökumenét.

A délelőtti programon a résztvevők olyan családok példájával találkozhattak, akik kapcsolataikban a szeretet aranyszabályát élve – „Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük” – ki tudják bontakoztatni egyéniségüket házastársként, szülőként, nagyszülőként, gyerekként.

Szó esett a párkapcsolat kezdetéről, az együttjárásról, a családi élet és a munka összeegyeztetésének problémáiról a mindennapi életben.
Voltak párok, akik a házasságukban megélt és megoldott mély válság történetét mondták el, tanúsítva, hogy mindig lehet kiutat találni a nehézségekből.
A gyermek-szülő-nagyszülő kapcsolatok szintén szóba kerültek, egy házaspár az örökbefogadásról beszélt.
Végül a külvilággal, a társadalommal való viszony volt a beszélgetés témája, kitérve a cigány családokkal való kapcsolattartásra.

Ezután beszámoló következett a találkozót előkészítő fórumok, kerekasztal-beszélgetések, baráti találkozók tapasztalatairól. A fórumok alkalmával ugyanazokat a témaköröket dolgozták fel, amelyek a fesztiválon is visszatértek: párkapcsolat, gyermeknevelés, generációk együttélése, család és társadalom. A nap során megtartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy a fórumok a fesztivál után is tovább folytatódnak, munkájukba bárki bekapcsolódhat.

Körkapcsolás 9 várossal

Az ebédszünet után 15.00 órától 16.30-ig a résztvevők a Manila, Sao Paulo, Toronto, Zágráb, Algír, Johannesburg, Krasznojarszk, Teherán és Tokió városokban párhuzamosan zajló rendezvényekbe pillanthattak be televíziós körkapcsolás által. A központi rendezvény a római Capitoliumon volt.

A körkapcsolás során a résztvevők többek között egy jeruzsálemi zsidó és palesztin édesanya tanúságtételét hallhatták, Krasznojarszkban az ortodox világ kulturális gazdagságával ismerkedhettek meg, Tokióban egy buddhista mozgalom elnökével folytatott beszélgetést láthattak, Algírban pedig a muzulmán családfesztiválba kapcsolódhattak be.

Magyarországon a Duna Televízió élő egyenes adásban sugározta az eseményt. A világ többi részén mintegy 40 tv-társaság kapcsolódott be a közvetítésbe, több tízmillió emberhez juttatva el a találkozó üzenetét.

A fesztivál üzenete

1. A családnak lelki alapokra van szüksége. Ha a család szeret bölcsőjévé válik, akkor az emberi élet minden problémája megoldást találhat.
2. Nem új családmodellt kell kialakítani, hanem egy új életstílust, amely a kölcsönös szeretetre épül. Itt tudjuk megtanulni, hogy mi az szeretni és szeretve lenni, ami az emberi személyiség kiegyensúlyozott fejlődésének egyik legfontosabb alapja.
3. A családban jelentkező nehézségeket, válságokat a megbocsátás és az újrakezdés szellemében lehet megoldani. A család alkalmas hely arra, hogy megtanuljunk túllépni önzésünkön és megosztani másokkal, amink van.
4. Ha a család tagjait a kölcsönös szeretet fűzi össze, akkor elég erős lesz ahhoz, hogy ne elszenvedje a környezet befolyását, hanem alakítóan tudjon fellépni, és a benne megélt öröm a környezetére is kisugározzon.
Fokolár Mozgalom/MK

 

 .

Vissza a kezdőlapra