2005. június 29. szerda 23:00

 

Magyarország egyenlőbb elbánást kíván az EU-ban a magyar gazdáknak

 


Egyenlőbb elbánást kíván az Európai Unióban a magyar gazdáknak a magyar kormány, ezért Magyarország kész hozzányúlni az agrártámogatási rendszerhez - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a BBC brit közszolgálati rádiónak adott interjújában.

A BBC magyar adásában Gyurcsány Ferenc szerdán kijelentette: ma egy magyar paraszt a harmadát kapja annak a támogatásnak, ami egy dán vagy francia parasztnak jut. Ez a bővítésről szóló koppenhágai szerződés legnagyobb igazságtalansága, amit a régiek kényszerítettek az új tagállamokra.

"Ha hozzá kell nyúlni a mezőgazdasági támogatáshoz, gyanítom, először azokéhoz kell hozzányúlni, akik ma háromszor annyit kapnak, mint a magyarok. Mert ez itt az igazi probléma" - mondta.

Gyurcsány Ferenc szerint "az ügyben nem kell szégyenlősnek lenni". Elmondta, hogy az agrártámogatásokkal kapcsolatos véleményét kifejtette John Prescott brit miniszterelnök-helyettesnek is, aki a napokban járt Budapesten.

"Ha azt mondjuk, hogy tegyünk mindent az asztalra - ezt mondja Blair miniszterelnök úr -, akkor azt igénylem, hogy valóban tegyünk mindent az asztalra... Tehát hogy teljesen világos legyen: ha úgy gondoljuk, hogy mindent, ami eddig tabu volt, ki kell nyitni, akkor ki kell nyitni ezt a kérdést is. És innen kell folytatni a vitát".

Hozzátette, ha mindenki jogosan igényelheti a régi kompromisszumok "megnyitását", akkor nem kell az új tagok számára legfájóbb kompromisszum - a csatlakozás ára - változatlanul hagyásába belenyugodni.

 .

Vissza a kezdőlapra