2005. április 19. kedd 23:23

 

Megkezdődött a szimpátiaszavazás

Elindult a Fidesz által kezdeményezett, a köztársasági elnök személyére vonatkozó szimpátia-szavazás. Schmitt Pál hétfőn elmondta, hogy az utcai szavazatgyűjtő standokon kívül, a szavazók betérhetnek az ország összes Fidesz-irodájába leadni a voksukat, és elektronikusan is lehet szavazni.
 

Május 15-ig gyűjtik a voksokat

A Ferenciek terén felállított szavazatgyűjtő standnál tartott sajtótájékoztatóján Schmitt Pál kiemelte, hogy az emberek május 15-ig nyilváníthatnak véleményt arról, hogy az öt jelölt közül kit szeretnének köztársasági elnökként látni. A listán megtalálható Mádl Ferenc, jelenlegi köztársasági elnök, akiről a politikus elmondta, hogy az ő munkájával az emberek elégedettek, hiszen pártérdekek fölött állva képviseli a Magyar Köztársaság érdekeit. "Kívánjuk, hogy ha ráesik a választás, akkor gondolja meg magát, és vállalja el a következő mandátumot. Ha nem, akkor ez is egy olyan alkalom, hogy az emberek ezen a szavazáson keresztül megköszönhetik a felelősségteljes és fáradságos munkát" - tette hozzá. A politikus kiemelte, hogy Mádl Ferencen kívül további négy név is található a listán, Sólyom László, Szili Katalin, Glatz Ferenc, valamint Gombár Csaba. A Fidesz szimpátiaszavazása hétfőn indult, számos városban megtalálhatóak szavazatgyűjtő standok, a szavazók ezen kívül betérhetnek az ország összes Fidesz irodájába leadni a voksukat, sőt akik igénylik mozgó urnába is leadhatják szavazatukat.

A szimpátiaszavazás sokat jelent az embereknek

A Szövetség alelnöke reményét fejezte ki, hogy több mint 1 millió ember kifejezi majd ki az akaratát, így a köztársasági elnökjelölt nagyobb bizalmat, legitimitást érezhet. Újságírói kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, hogyha a szimpátia-szavazáson Szili Katalin kapná a legtöbb voksot, akkor a Fidesznek kötelessége lenne támogatni az MSZP jelöltjét. Schmitt Pál megjegyezte, hogy azért kérdezték meg a választókat, mert úgy érzik - noha jogilag nincs kötelező érvénye - ez mégis sokat jelent a polgároknak, és fontos, hogy a pártok mellett megtudjuk ki az emberek jelöltje. Schmitt Pál nem alkotmányügyi kérdésnek tekinti a szimpátiaszavazást, és fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az a cél, hogy megismerjék az emberek véleményét, és ezt az akaratot közvetítsék a parlament felé.

Elektronikus szavazás:

 .

Vissza a kezdőlapra