2005. május 28. szombat 00:27

 

Harrach: Mostanában sokat hallunk a miniszterelnök úr kétségbeesett ötleteléséről...
 

A családot önmagáért kell támogatni. Ha az adófizetőktől elvont támogatást a jövedelemmel nem rendelkezők kapják, köztük igen sokan úgy fogják majd értelmezni: ne is dolgozz, mert akkor többet kapsz.

- Az anyaság a legszebb emberi hivatás, a legtisztább emberi szerep, csak a nő képes életet adni, édesanyává válni - mondja Harrach Péter. Nehéz vitatatni megállapítását, a szabaddemokratákon kívül nem is teszi nyíltan senki sem...
- Ennek az igazságnak - érvel szelíden az Országgyűlés fideszes alelnöke - az sem mond ellent, hogy a nő is csak fél ember, a férfival válik egésszé. Ezt a teremtéstörténet így fejezi ki: "Saját képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket. Mert ember nem létezik, csak férfi és nő. Ketten lesznek az élet továbbadásában társak, de édesanya csak a nőből lesz. A gyermeknek pedig szüksége van arra, hogy valaki szépnek lássa és elfogadja őt, és mindig találjon számára mentséget.

De szükség van a biztonságra is, amit a családban tapasztalt érzelmi stabilitás ad. Ez pedig a két fél ember, a férfi és a nő bensőséges kapcsolatából ered, a fenntartás nélküli önátadásból és a feltétel nélküli elfogadásból. Ezt nevezzük házasságnak. A házasság is és a család is pótolhatatlan, még akkor is, ha minden korban - a mi korunkban különösen - sok sérülés éri mind a kettőt.

A család életének kiszámíthatósága, a gyermeknevelés biztonsága a társadalom egészének az érdeke, a politikusoknak pedig, akik felelősek a társadalom állapotáért, a családokért kell dolgozniuk, azok biztonságáért. Ezt csak a családról és a társadalom jövőjéről alkotott biztos és hiteles kép birtokában tudja megtenni. Aki e nélkül nyúl a családpolitikához, az súlyos hibát követ el.

Mostanában sokat hallunk a miniszterelnök úr kétségbeesett ötleteléséről, a száz lépésnek nevezett próbálkozásról. Meg kívánja szüntetni a családtámogatási változtatás a gyermekek utáni adókedvezményt, és helyette egy olyan támogatást adna, amelyik a munkajövedelemmel nem rendelkezőknek sokkal többet juttatna, a dolgozóknak kevesebbet. Akiktől elvesznek, azok nem gazdagok, azok dolgozó magyar emberek. El kell hinnie mindenkinek, hogy vannak Magyarországon ilyenek, akik nem a tőkéjükből élnek, és nem segélyre rendezik be az életüket.

Demográfusok azt mondják, hogy két intézkedés befolyásolja a gyermekvállalást. Az egyik a biztonságot nyújtó intézkedések, amelyek az életszínvonal megőrzését a gyermekvállalás után is garantálják; a gyedet nevezik általában ilyennek. A másik, hogy a rendszer negatív hatását bármiféle befolyásolás, különösen az elvonások erősítik, amelyek tartós és nehezen visszafordítható visszaesést jelentenek a gyermekvállalási kedvben; a társadalmat fenntartó adófizető polgároktól való megvonás egy ilyen eszköz.

De a társadalom egészséges szerkezetére gyakorolt hatását is érdemes megnézni. Szegénypolitikára szükség van, de nem a családpolitika feláldozásával. A családot önmagáért kell támogatni. Ha az adófizetőktől elvont támogatást a jövedelemmel nem rendelkezők kapják, köztük igen sokan úgy fogják majd értelmezni: ne is dolgozz, mert akkor többet kapsz.

Fontos törekvése volt a polgári kormánynak, hogy a lecsökkent különbséget megnövelje a bér és a segély között. Most úgy tűnik, hogy ez a különbség ismét csökkenni fog. Nem nehéz észrevenni ezek mögött az intézkedések mögött bizonyos szavazatvásárlási szempontot is. Az adófizető polgárok, akik a társadalmi normákat betartják, akikre a társadalom építeni tud, az ő támogatásuk csökken, és biztos, hogy azok között, akik többet fognak kapni, jelen vannak a dolgozni nem kívánó munkakerülők is.


***
Csendesen mondja mindezt. Harrach Péter az Országgyűlés alelnöke. Nem emlékszik rá senki, hogy akár egyszer is indulatosan emelte volna föl a szavát. Mégis, érdemes lenne hallgatni rá.

Forrás: gondola.hu

 .

Vissza a kezdőlapra