2005. április 18. hétfő 13:54

 

Pápaválasztó konklávé 1. nap

„Istenünk, ki örök pásztorként folytonos gondviseléseddel kormányozod nyájadat: mérhetetlen irgalmadban adj olyan főpásztort Egyházadnak, aki életszentsége miatt kedves lesz előtted, nekünk pedig éber gondoskodásával javunkra válik. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és ur alkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.”

Luigi Moretti, a római egyházmegye egyik érsekének fohásza a pápaválasztásra

Minden készen áll a harmadik évezred első konklávéjára

Szombaton, április 16-án a bíborosok megtartották utolsó, 12. általános ülésüket, amelyen 143-an vettek részt. Vasárnap, április 17-én este minden bíborosnak el kellett foglalnia szálláshelyét a Szent Márta házban. A konklávén résztvevő 115 választó bíboros sorsolás útján kapta meg lakhelyét a vatikáni Szent Márta házban. A Domus Santae Marthae épület viszonylag távol van a Sixtusi kápolnától, ahol a bíborosok leadják szavazataikat a következő pápára. A lakhely és a Sixtusi kápolna közötti utat a bíborosok kisbuszokon teszik meg a Damasus udvarig, onnan pedig gyalog. A Szent Márta ház, amelyet II. János Pál pápasága alatt építettek át kifejezetten arra a célra is, hogy kényelmesebb szállást biztosítsanak a pápaválasztó bíborosoknak, 106 kisebb apartmannal, 22 szállodai szobával és egy nagyobb lakosztállyal rendelkezik.

Joa quín Navarro-Valls, szentszéki szóvivő szombaton sajtótájékoztatón ismertette a bíborosok napi programját: reggel fél nyolckor szentmisén vesznek részt a Szent Márta házban, innen kisbusszal vagy gyalog mennek a Sixtus kápolnába, ahol 9-órakor kezdődő imaliturgia után két szavazásra kerül sor. A délutáni szavazások 4 órakor kezdődnek, a napot vesperással zárják.

Az első három napi szavazás, majd minden hét szavazási forduló után egynapos szünet következik. A pápa megválasztásához e fordulókon kétharmados többség kell, vagyis 77 voks a 115-ből, s ha április 28-áig nem jutnak dűlőre a bíborosok, akkor megállapodhatnak abban, hogy a két legesélyesebb jelöltről döntsenek csak, ötven százalék plusz egy szavazat többséggel. (A választójoggal rendelkező, 80 évnél fiatalabb 117 bíboros közül ketten betegségük miatt nem jöttek el a Vatikánba, így 115-en szavazhatnak majd a Sixtus-kápolnában, köztük két magyar, Erdő Péter és Paskai László)

Az eredménytelen szavazásokat követően délelőtt 11 óra után, illetve este 7 óra felé száll fel várhatóan a fekete füst a Sixtus kápolna kéményéből, mert a két eredménytelen forduló voksait együtt égetik el. E két időponttól eltérően szállhat majd fel a fehér füst, abban az esetben, ha már az első délelőtti vagy délutáni forduló során megválasztják az új katolikus egyházfőt, akinek üdvözlésére most először megszólaltatják a bazilika mind a hat harangját.

Navarro Valls arról is biztosította az újságírókat, hogy a Sixtus kápolnába nem jutnak el a mobil-telefonok jelzései, nincs térerő , a falak teljesen áthatolhatatlanok.

 

Április 18-án 10 órakor a bíborosok szentmisét mutatnak be a Szent Péter Bazilikában. Délután fél ötkor  – a bíborosok általános ülésének határozata szerint – megkezdődik a konklávé és az Ordo Rituum Conclavis rendelkezése szerint a bíborosok esküt tesznek az új római pápa megválasztására. A bíborosok a Szent Péter bazilika fölött fekvő Áldások terméből körmenetben indulnak 16 óra 15 perckor a Vatikáni Apostoli Palota első loggiájára a Mindenszentek litániáját imádkozva. A választó bíborosok innen a konklávé színhelyére a Szixtuszi kápolnába mennek, ahol a Veni creator himnusz eléneklése után az előírások szerint esküt tesznek és már ezen a napon, de csak egy körben szavaznak.

A hétfői szertartásokat egyenesben közvetíti az olasz tv, egészen addig, amíg bezárulnak a Sixtus-kápolna ajtajai - "extra omnes", vagyis az idegenek távoznak -, s kezdetét veszi a konklávé.

Néhány adat a XX. század konklávéiról

A Vatikáni Apostoli Könyvtár prefektus helyettese, Dr. Ambrogio Piazzoni, konklávé szakértő történettudós véleménye szerint most sem várható hosszú konklávé. Az utolsó század konklávéi mind rövidek voltak. A leghosszabb az a konklávé volt, amely során 1922-ben XI. Piusz pápát választották meg Péter székébe. A jelenlegi konklávé sajátossága az, hogy a bíborosok ismerik egymást, míg pl. más volt a helyzet még 1978-ban, II. János Pál pápa választása során is. Mára már megváltozott a helyzet, a bíborosok többet utaznak, gyakrabban találkoznak egymással, mint korábban. Minden nagy pápa halála után azt mondják, hogy nehéz lesz utóda megválasztása. Ez történt IX. Piusz pápa halála után , 1878-ban. Idős bíborost választottak, akiről azt gondolták, hogy nem fog sokáig élni. Ezzel szemben XIII. Leó pápasága 25 évig tartott, Ő volt a Rerum novarum enciklika pápája, aki hatalmas örökséget hagyott az egyházra – mondta az Il Mattino olasz napilapnak Dr. Ambrogio Piazzoni.

 

Neve Életkora a megválasztásakor

Konklávé dátuma

Pápa

Hanyadik

Pápaságának időtartama

Megjegyzés

szavazáson

napon

Giuseppe  Sarto 68

1903

 X. Piusz

7

5

10

a naponta 4 szavazást előíró szabály ekkor még nem létezett

Giacomo della Chiesa 60

 1913

 XV. Benedek

10

4

 9

 

Achille Ratti 65

 1922

 XI. Piusz

14

5

 17

 

Eugenio Pacelli 63

 1939

 XII. Piusz

3

2

 19

XII. Piusz valójában már a második szavazás alkalmával többséget szerzett, de az ő kérésére egy harmadik fordulóra is sor került.  Ez volt egyébként a történelem legrövidebb konklávéja, kevesebb mint 26 óráig tartott.

Angelo Roncalli 77

 1958

 XXIII. János

11

3

 5

 

Giovanni Montini 66

 1963

 VI. Pál

6

3

 15

 
Albino Luciani 66

 1978

 I. János Pál

4

2

 1 hó

 
Karol Wojtyla 58

 1978

 II. János Pál

8

3

 27

 

 

 .

Vissza a kezdőlapra