2005. június 19. vasárnap 13:36

Kommentár nélkül

 

A MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM
Somló-hegyi Kiáltványa


Minden felelősen gondolkodó Honfitársunkhoz!

Mi, magyar demokraták, aggódva látjuk, hogy értékeink veszélybe kerültek. Értékeinket, a szabadságot, a felelős közösségi gondolkodást és a parlamentáris demokráciát állandó és kétoldali támadások érik. Ki kell mondanunk, hogy mind az MSZP, mind a Fidesz rombolja azokat a tartópilléreket, amelyre biztonságunk, nyugalmunk és a nemzet felemelkedése épült. Ebben a helyzetben szükséges megvédeni értékeinket, és megtámogatni azokat az erőket, amelyek nem kötnek elvtelen kompromisszumokat aktuális politikai érdekekért.

A Magyar Demokrata Fórum kezét nyújtja mindazoknak, akik egy normális Magyarországon szeretnének élni. Csak együtt lehetünk elég erősek ahhoz, hogy szembeforduljunk a populizmussal, és a féktelen hatalomvágy miatt a pártérdekeket a nemzet érdekei elé helyező politikai erőkkel. Az MSZP és a Fidesz évek óta tartó háborúja tönkre teszi az ország gazdaságát, felrúgja tizenöt éves demokráciánk összes írott és íratlan játékszabályát, ellehetetlenít minden megállapodást, és bizalmatlanná tesz minden politikusi szóval szemben.

Mintha nem teremtett volna követendő mintát Antall József, akinek (mások mellett) a parlamentáris demokrácia írott és íratlan szabályait köszönhetjük. Mintha állandóan lendületben lenne a gazdaság, valójában a folyamatos "húzd meg - ereszd meg" politikája érvényesül. Mintha mindkét párt az "emberekkel, az emberekért" politizálna, valójában azonban csak önös gazdasági és hatalmi érdekek motiválják őket. Mintha ideológiák küzdenének egymással az MSZP és a Fidesz harcában, valójában azonban a háborús felszín alatt már rég megtörtént a gazdasági érdekcsoportok kiegyezése, Magyarország anyagi felosztása. Elvek és értékek nélküli országgá váltunk, ahol a politikát maffiatörvények uralják.

A Gyurcsány-kormány politikája újabb adósságcsapdába és érték-megsemmisítő zsákutcába vezeti az országot, ráadásul az MSZP még mindig azt hiszi, hogy a pártkongresszus döntése mindenkire nézve kötelező, pedig 1985 óta már húsz év eltelt. Az ezernyi érdekcsoportból összeálló MSZP-t egyetlen dolog tartja össze: a hatalom és elvesztésétől való félelem.

Mára azonban az is kiderült: a zsákutcából a Fidesz sem ismeri és nem is keresi a kivezető utat. A Fidesz mást választott: a szocialisták, Kádár-rendszerből örökölt, kádárista szavazótáborára vadászik. A radikális liberális oldalról érkező, a jobboldalon néhány évig megpihenő, majd ismét balra forduló fiatal demokraták úgy viselkednek, mint egy mobiltársaság: csak a legnagyobb lefedettségre törekednek, csak a politikai érdek motiválja őket, a politikai érték fogalmát nem is ismerik.

A Magyar Demokrata Fórum nem ilyen Magyarországot akar! A pragmatizmus és az elvek egyensúlyára, következetes, a gondoskodó állam hamis illúziójával leszámoló politikára van szükség. Olyan közéletet akarunk, ahol a korrupció-elleni harc, a konszenzus megteremtése, a nemzet felemelkedése áll a középpontban.

A Magyar Demokrata Fórum soraiba vár mindenkit. Mindenkit, akinek elege van a kétpárti állóháborúból, a semmitmondó szlogenekből, a hatalommániás politikusokból. Sorainkba várjuk az értelmiséget, azt az értelmiséget, amelyet kiszorítottak, félreállítottak, megaláztak, és amely most még némán hallgat. Meg kell szólalni, mert a nemzetünk iránt érzett felelősség erre kötelez minket! Sorainkba várjuk a fiatalokat, akik tenni akarnak hazájukért, gondolkodnak, és cselekedni akarnak, és akiket nem tud birkaként terelni. Sorainkba várjuk az időseket, akik élettapasztalatuk alapján is tudják: erkölcs nélkül nincs politika. Sorainkba várjuk a középosztály tagjait, akik most úgy érzik: Magyarország minden gondját az ő pénztárcájukból akarja megoldani a politika. Sorainkba várjuk a tudományok művelőit, a vállalkozókat, akik nem külföldön akarnak boldogulni, hanem tudásukkal a hazájuk felemelkedését akarják szolgálni.

Sorainkba várunk mindenkit, aki szereti Magyarországot, és tudja, hogy az országnak felelős politikára van szüksége.

Somló-hegy, 2005. június 18.

Magyar Demokrata Fórum

 .

Vissza a kezdőlapra