2005. április 18. hétfő 00:09

 

Meghívó

Szeretettel meghívjuk a délvidéki, nagybecskereki

Emmánuel

kamarakórus budapesti koncertjére

április 23-án, szombaton este 7 órára

a Városmajori Jézus Szíve Templomba, és

április 24-én, vasárnap délelőtt fél 11 órára

a Pesti Jézus Szíve Templomba a szentmisére.

(VIII.ker. Lőrinc pap tér)

 

Műsoron:

Händel, Mozart, Kodály, Bárdos, Palestrina, Bruckner, Rossini, C. Franck, Josquin des Prés, Victoria,
valamint
Somorjai, Hartig és Dr. Könczöl kortárs szerzők művei

Vezényel: Konrád Emma

A kórus 1997-ben alakult. Művészeti vezetője Konrád Emma, tagjai a Székesegyház kórusából kerültek ki, de mások is csatlakoztak hozzájuk: egyetemisták, szakmunkások, tanárok, mérnökök, nyugdíjasok. Céljuk a kórusmuzsika népszerűsítése. Műsorukon az egyházi és világi énekkari irodalom alkotásai szerepelnek. A vajdasági kortárs szerzők műveit is szívesen éneklik. Évente több önálló hangversenyt adnak, rendszeresen részt vesznek helyi rendezvényeken. délvidéki kórustalálkozókon és szemléken. 2003 mozgalmas év volt a kórus számára: bronzérmet nyert a tartományi kórusvetélkedőn, mint a legjobb magyar kórus; fellépett Budapesten az MTA dísztermében a Bárdos Lajos Zenei Hetek nemzetközi fesztivál megnyitóján. Erdélyben Tordaszentlászlón, a Kárpát-medencei kórusok Szent László-napi találkozóján szerepelt, és koncertezett Kolozsváron is. Az Emmanuel Kamarakórus több kórussal tart fenn kapcsolatot, köztük a budapesti Musica Sacra és Viktória, valamint az erdélyi Magyarfenesi Vegyeskarral is. Idén a Brassó melletti Négy falu vegyeskarát látják vendégül. Szeptemberre pedig a szlovákiai Senicán tartandó nemzetközi fesztiválra kaptak meghívást.

Vendéglátójuk Budapesten a Pesti Jézus Szíve templom Musica Sacra kórusa

Nagybecskerek a történelmi Torontál vm., jelenleg pedig a Bánság központja, katolikus püspöki székhely. Számos magyar történelmi vonatkozásai között említhető: itt született Lázár Vilmos h.tábornok, Kemény Ferenc, a NOB alapítója; itt élt Lauka Gusztáv író, Oldal István fényíró, a közelben van Kiss Ernő h.tábornok sírhelye. A magyarországi cserkészet a volt piarista gimnáziumból indult. Napjainkra a Bánságban a magyarság létszáma lecsökkent. A nagybecskereki magyar középiskolai tagozatok utánpótlását két nemrég megnyílt magyar egyházi középiskolai kollégium is biztosítja.

Az énekkar régi vágya, hogy bejárja a bánsági magyarok lakta szórványtelepüléseket, ahol nem is hallani magyar kórusmuzsikát. A nagy távolságok és főleg anyagi okok miatt az utazás eddig még nem valósulhatott meg.

A koncerten a fenti cél megvalósulásáért gyűjtünk adományokat,

valamint a szórványban élő magyar ált. iskolás gyerekeknek

használt irodalmi tankönyveket és mesekönyveket.

 .

Vissza a kezdőlapra