2005. június 23. csütörtök 17:37

 

A MOK elnökének levele Rácz Jenőhöz

 

Dr. Rácz Jenő Úrnak

Miniszter  

Egészségügyi Minisztérium  

Tisztelt Miniszter Úr!  

Mint számos alkalommal szóban és írásban jeleztem Önnek, és a nagynyilvánosság előtt is kifejtettük, a Magyar Orvosi Kamara határozottan támogatja a Kormány 100 lépés programjának egészségügyre eső 21-ét. Változatlanul így van ez akkor is, hogyha néhány alapvetést hiányolunk, amint azt szintén véleményünkben kifejtettük.  

Az elmúlt hetek, napok eseményei azonban azt a benyomást keltik bennünk, mintha a Magyar Köztársaságnak két kormánya, de legalábbis két kormányprogramja lenne. Nem értékelhető ugyanis másképpen az a helyenként ultraliberálisnak nevezhető megnyilvánulás-sorozat, amelyet immár nemcsak a gazdasági és közlekedési miniszter neve fémjelez, hanem pl. a Gazdasági Versenyhivatal elnökéé is, aki a szakmai köztestületeket súlyosan, negatívan minősítő levéllel igyekezett lejáratni Kamaráinkat a Parlament képviselői előtt. Szakmánk valamennyi jóérzésű képviselője a betegek szervezeteivel összefogva, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal fórumát is felhasználva határozottan és egységesen lépett fel eddig is az egészségügyi ellátás, a gyógyítás esztelen piacosítása, profitorientálttá tétele, verseny alá rendelése ellen. Tudomásom szerint Minisztert Úr is támogatóan nyilvánult meg atekintetben, hogy az Európai Uniós szolgáltatási szisztémát illetően az egészségügy továbbra is kivételként szerepeljen, amint azt az uniós orvos-szervezetek is egyként követelik.  

Ilyen körülmények között, és aktuálisan a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban foglalt változtatások megismerése után újfent le kívánjuk szögezni, hogy a gyógyítás ember-ember közötti humán relációján alapuló különös folyamatát illetően semmiféle kompromisszumra nem vagyunk, és nem leszünk hajlandóak a piacosítás, illetve a parttalan verseny elszabadítása tekintetében. Meggyőződésünk, hogy bármilyen engedmény e tekintetben megállíthatatlan folyamatot generálna, melynek végén a kisemmizett ellátó, a pórul járt, embertelen körülmények között vergődő beteg mellett a hasznot bezsebelő, nevető harmadik fél képe rajzolódik ki.  

Mi nem erre esküdtünk, hivatásunk nem erről szól, ezért ezt soha nem fogjuk szó nélkül hagyni! Tisztában vagyunk azzal, hogy a döntés sajnos nem a szakma kezében van, ám minden törvényes eszközzel küzdeni fogunk azért - betegeinkkel és leendő betegeinkkel összefogva -, hogy semmiféle, a betegellátás biztonságát és a gyógyítás tisztességét romboló jogszabály meg ne jelenhessen. Tesszük ezt a meghirdetett Kormányprogram alapelveinek jegyében, és annak védelme érdekében!  

Ismerve Miniszter Úr gyakorló orvos múltját, és jelen megnyilvánulásait, bízunk benne, hogy gondolatainkkal azonosulni tud, és befolyását latba vetve a tisztességes gyógyító szakma mellé áll ellátottaink érdekében.

Őszinte nagyrabecsüléssel:

Dr. Éger István

Budapest, 2005. június 21.

 .

Vissza a kezdőlapra