2005. június 23. csütörtök 20:14

 

Magyar Örökség-díjak - invitáló


Szombaton adják át a Magyar Örökség-díj újabb elismeréseit az I. András által 950 éve alapított Tihanyi Apátságnak, a 110 éves Magyar Olimpiai Bizottságnak, Csoóri Sándornak (irodalmi életművéért), a 425 éves kolozsvári Báthory István Kollégiumnak, Muzslay István leuveni professzornak, magyarságmentő szolgálatáért, Tardy Jánosnak, természetvédő munkásságáért, s a 120 év művészgenerációinak munkásságából építkező Magyar Állami Operaháznak.

A Magyar Örökség-díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. A Bírálóbizottság első elnöke, köztársasági elnökké történt megválasztásáig Mádl Ferenc professzor úr volt. A díj történetének első öt évében 1945 utáni teljesítményeket díjazott a Bírálóbizottság. A következő - jelenleg is tartó - öt évben az időbeli határ a XX. század elejéig, illetve esetenként a kiegyezésig nyúlik vissza. Néhány kiragadott példa a kitüntetettek köréből: Antall József, Teleki Pál, Hamvas Béla és Kemény Katalin, Bartók Béla, Endrédy Vendel, Kodály Zoltán, Scheiber Sándor, Illyés Gyula, Keresztury Dezső, Nagy László, Márai Sándor, József Attila, Radnóti Miklós, Szentgyörgyi Albert, Neumann János, Teller Ede, Kandó Kálmán, Balczó András, Egerszegi Krisztina, a labdarugó Aranycsapat, Hajós Alfréd, Böjte Csaba, Berszán Lajos, Haáz Sándor és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, Simándy József, Lauer Edith, Dudás Károly, Szabó Dénes és az általa vezetett kórusok, a Száztagú Cigányzenekar, Szőnyi Erzsébet, Zielinski Szilárd, a Magyar Nemzet c. napilap, a Természet világa c. folyóirat, a Herendi Porcelán Manufaktúra, a pécsi Zsolnay Gyár, a gróf Széchényi Ferenc alapította Országos Széchényi Könyvtár és Magyar Nemzeti Múzeum, az 1956-os Vizilabda Bajnokcsapat, a Wekerle-telep. A századik díj "a magyar nép Szent Korona iránti tisztelete" volt.

Az 1995-2000 közötti díjazottak adatait, illetve a róluk elhangzott laudációkat a "Magyar Örökség. Laudációk könyve 1995-2000" című kötetben tette közzé a Magyarországért Alapítvány.

 .

Vissza a kezdőlapra