2005. június 18. szombat 14:19

 

Ünnepelnek a múzeumok

 

Harmadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját az európai hagyományoknak megfelelően az év leghosszabb éjszakáján: a Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, június 25-én. Az érdeklődőket több mint húsz budapesti múzeum várja éjszakába nyúló programokkal: új kiállítással, tárlatvezetéssel, vetítésekkel, beszélgetésekkel, koncertekkel és táncbemutatókkal.

 

Érdekesebbnél érdekesebb programokkal várják a múzeumok az érdeklődőket június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján egészen hajnalig. A látogatókat különjáratú autóbuszok szállítják a múzeumok között, akik egyéjszakás múzeumi és közlekedési bérlettel az összes résztvevő intézmény programján részt vehetnek, és megtekinthetik az aktuális kiállításokat. Az érdeklődőket több mint húsz budapesti múzeum várja éjszakába nyúló programokkal: tárlatvezetésekkel, foglalkozásokkal, vetítésekkel, beszélgetésekkel, koncertekkel és táncbemutatókkal.

A Terror Házában szombaton este 8-tól éjfélig félóránként indítanak csoportokat, akik tárlatvezetők segítségével ingyen tekinthetik meg állandó és a Magyar tragédia, 1945 című időszaki kiállítást. Rendhagyó történelemórán Balás-Piri László személyes emlékeit meséli el 1956-ról. Stark Tamás történész este 10-től Hol vannak a civilek? A II. világháború a magyar népességre való hatásáról beszél. Éjfélkor pedig Horváth Miklós történész Szovjet intervenció 1956-ban címmel tart előadást.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum ismét megrendezi szentivánéji vígasságát a Ráth György Múzeum kertjében, de most először a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum épületében is. Lesz koncert, filmvetítés, a gyerekek japán játékokkal ismerkedhetnek meg, és japán ételeket is meg lehet majd kóstolni. Hamvas őszibarack és mohamedánkék címmel a kínai kerámia művészetébe nyerhetnek bepillantást a látogatók, és megtekinthetik a Keleti műgyűjtés Magyarországon című tárlatot is.

A Néprajzi Múzeumban Sámánszobrok és Kőjaguárok
címmel Ecuador ősi művészetét bemutató kiállítás nyílik június 25-én. A tárlat egy olyan, a Néprajzi Múzeum által frissen megszerzett gyűjteményt tár a látogatók elé, amely az anyagi kultúra néhány szeletén, hajdani népek vallásának agyagba öntött tárgyi emlékein keresztül villantja fel Ecuador ősi, inka hódítás előtti kultúráját. Érdekesség, hogy a legkorábbi darab 4600 éves, egy modern művészeti alkotásokat idéző szobrocska a dél-ecuadori Machalilla-kultúrából, de a legfiatalabb is elmúlt ötszáz éves.

A Szépművészeti Múzeumban Dürer-kori reneszánsz vígasságokkal várják az érdeklődőket, amely mintegy előrendezvénye a június 30-án nyíló Művészóriások óriásmetszetei-Dürer és kortársai című kiállításnak.

Vero Amore címmel a reneszánsz szerelem témakörében tartja programjait a Budapesti Történeti Múzeum. Az előadások, hangversenyek, táncos produkciók, tárlatok, viselettörténeti bemutatók, táncházak a szerelem szépségét mutatják be. A rendezvények helyszínei, a múzeum hangulatos belső termei, a Gótikus terem, Királypince, valamint a külső terek, a reneszánsz kertek és udvarok. A látogatók felsétálhatnak a várfalakra is, ahonnan a város panorámáját csodálhatják meg.

A Múzeumok Éjszakáján lesznek rendezvények egyebek között a Ludwig Múzeumban, a Közlekedési Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Országos Műszaki Múzeumban.

forrás: MNO - Szilágyi Kata

Vissza a kezdőlapra