2005. május 20. péntek 21:31

 

Egy támadás színe és fonákja

 

Az Index című internetes újság május 19-én cikket jelentetett meg, amelyben azzal vádolja Nógrádi Lászlót, Lenti polgármesterét és országgyűlési képviselőjét, az MKDSZ és a KDNP alelnökét, hogy az Európai Uniótól elnyert pályázati pénzek egy részét maga és családja zsebébe csorgatta.

Javaslom, hogy a történet megértése érdekében a tisztelt olvasó olvassa el az Index cikkét, amely már Nógrádi 20-án kelt reakcióját is ismerteti. Tehát az Index cikke itt!!


A cikk végén hivatkoznak Nógrádi László nyilatkozatára, amelyet az alábbiakban ismertetünk:

-         A Gyurcsány kormány alatt 40 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma,

-         Minden 5. pályakezdő munkanélküli,

-         A kormány 10 milliárd forinttal csökkentette a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatását.

Ebben a helyzetben a településért, régióért felelősséget vállalók kénytelenek e problémák megoldását saját kezükbe venni.

Hét partnerszervezet közösen, többek között Lenti Város Önkormányzata, Lenti Városüzemeltető Kht., Lenti Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata, Muránia Egyesület, Lámfalussy Sándor  Szakközépiskola és Szakiskola stb. eredményesen pályázott az Európai Unió által meghirdetett EQUAL közösségi kezdeményezésére, melynek célja  a munkanélküliség felszámolása.  

A pályázati kiírást idézve:

-  „Az EQUAL Program alapvető alkotóeleme a partnerség elve, ami a program végrehajtásának minden szakaszában és minden szintjén érvényesül, beleértve a nemzeti és európai szintű irányítást és végrehajtást is.”

- „A cél sikeres elérése érdekében a fejlesztési partnerség lehető legszélesebb körét kell bevonni … a résztvevők szervezeti formáit tekintve nincsenek korlátozások.”

Alapvető félreértés, hogy az Önkormányzat ad át pénzeket a partnerszervezeteknek, „olyan feladatokért, melyeket a többi résztvevő hivatalból is ellát.”

Ismét a  pályázati kiírás szerint a programvégrehajtás minden szakaszában biztosítani kell, hogy a partnerségben részt vevő szervezetek a döntéshozatalban is egyenrangú félként vegyenek részt.

Egyébként:

-  „az EQUAL program végrehajtása során törekedni kell az olyan kis szervezetek bevonására is, amelyek költségvetése egyébként nem tenné lehetővé a hasonló nemzetközi projektekben való közreműködést”.

Az INDEX internetes hírújság által hírbe hozott Muránia Egyesületet magyarországi és határon túli tagok alapították „hazai és nemzetközi kapcsolatok, a régió, gazdaság és idegenforgalom fejlesztése érdekében, valamint pályázatok írására”.  

Miért okoz gondot az, ha egy egyesület pályázhat, akkor pályázik is és nyer? - ráadásul olyan nemes célokra, mint a munkanélküliség felszámolása.

Végül, ha valaki egy kicsit is tisztában van az európai uniós pályázatok szigorú elszámolási rendjével, az tudja, hogy sületlenség olyat állítani, hogy „milliók zsebbe vándorolnak”.

Ezért rágalmazásért, becsületsértésért, szerzői jogok megsértéséért és az igazság kiderítéséért pert indítunk az érintettek nevében. És, hogy legközelebb ne tévedjenek szívesen meghívom a szerzőket egy Lentiben már elnyert uniós pályázati forrásból finanszírozott  továbbképzésre.


Eddig a sajtóközlemény. A MHL szerkesztőségének az MSZP-hez közeli informátora úgy tudja, hogy nem volt könnyű az MSZP számára olyan jelöltet találni, aki Nógrádi ellen elindulna, hiszen a képviselő 2002-ben már az első fordulóban győzött és népszerűsége azóta is töretlen. A fenti támadás előtt a Népszava is próbálkozott egy rágalommal, de a Nógrádit megszólaltatni akaró újságírónak a képviselő a helyszínen cáfolta a támadás valótlanságait. A támadások a 2006. évi kampány kezdetét jelzik. Az Index rosszindulatát mutatja, hogy cikke végén a kapcsolódó írások sorában szerepel az a sajnálatos - két halálos áldozattal járó baleset, - ami után Nógrádi László lemondott miniszteri posztjáról, de nem szerepel az a hír, hogy nemhogy Nógrádit, de a miniszteri kocsit vezető sofőrt is ártatlannak találta a bíróság. Az informátorunk szerint végül Nógrádi László ellen az MSZP egyik frakcióvezető helyettesét indítják, akinek listás helye valószínűleg biztosított, de akinek az esélyeit vélik e támadásokkal növelni.

Meglepő, de nem könnyen észrevehető trükk, hogy az index írásában semmivel nincs alátámasztva, hogy a pályázaton elnyert pénzek a Nógrádi családhoz vándorolnának, de a cikk címe - amelyet sokkal többen olvasnak el, mint a cikket magát, - egyértelmű:

Fideszes honatya családjának zsebébe vándorolnak EU-pénzek

Ezek után azt várnánk, hogy konkrét vádak vannak a cikkben. Nekünk nem sikerült ilyent találnunk. A bíróság majd eldönti, alkalmas-e az Index írása Nógrádi László és a pályázaton résztvevő többi szervezet jó hírének csorbítására.

Surján László

Vissza a kezdőlapra