2005. május 24. kedd 22:23

 

Egy újabb pofon Magyarországnak

Rontotta Magyarország besorolását az OKV coface nemzetközi hitelbiztosító

Bécs, 2005. május 24., kedd - Az "általában pozitív gazdasági környezet ellenére" negatív megfigyelési listára tette Magyarországot legújabb országrangsorában az ÖKV coface nemzetközi hitelbiztosító - adta hírül kedden az osztrák hírügynökség.

Az ÖKV coface 1954-es alapítása óta piacvezető az osztrák hitelbiztosítási piacon. A cég - honlapja szerint - 1997 óta a francia Coface csoporthoz tartozik, amely vezető nemzetközi exporthitel-biztosítónak számít.

A cég 7-es beosztású értékelési skáláján Magyarország A2-es besorolást kapott, amit a magas valutakockázattal, a korlátozott devizatartalékokkal, valamint a beruházások 2004-es negyedik negyedévi átmeneti visszaesésével indokoltak. Az osztrák hírügynökség által ismertett értékelés szerint az ÖKV coface szakértői úgy becsülik: a GDP 5 százalékával egyenlő magas költségvetési hiány, a közületi szektor viszonylag magas eladósodottsága, a folyó fizetési mérlegnek a GDP 8 százalékával egyenlő hiánya vezetett oda, hogy a közép-európai országok közül Magyarországon a legnagyobb a valutakockázat.

Az ismertetésben kiemelték, hogy a forint 2004 februárja óta felfelé mozog, és közelít az engedélyezett sávszélesség felső határához. A negatív besorolás szempontjából fontos tényezőnek tekintik a szakértők az árfolyam-korrektúra nagy kockázatát, ami a negatív költségvetési hírek, az általános kamatlábak növekedése, valamint a magyarországi kamatszint visszaesésének együtthatása következményeként áll elő. Egy nagyobb korrektúra gyengítené a külföldi valutában eladósodott helyi vállalatokat - fűzték hozzá.

 

 .

Vissza a kezdőlapra