2005. május 24. kedd 22:14

 

Az amerikai képviselőház megszavazta a romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását sürgető határozatot

 

Az amerikai képviselőház hétfőn kétharmados többséggel, ellenvetés nélkül elfogadta azt a határozati javaslatot, amely a kommunizmus alatt elkobzott romániai egyházi ingatlanok igazságos, méltányos és gyors visszaszolgáltatását sürgeti. A kemény hangvételű politikai üzenetnek szánt 191-es határozatot Tom Lantos a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja terjesztette be április 6-án Tom Tancredo republikánus képviselőtársával együtt. Ezt követően további 19 képviselő írta alá (lásd alább) az állásfoglalást, amely a képviselőház külügyi bizottságának május 18-i, egyhangú szavazása után került a 435-fős plénum elé.
A határozati javaslatot Ileana Ros-Lehtinen floridai republikánus, és Eliot L. Engel New York-i demokrata képviselők ismertették a képviselőházban. Engel képviselő 10 per-ces felszólalásában kiemelte: Romániának, mint NATO szövetségesnek külön figyelmet kell fordítania kötelezettségei teljesítésére. A mai szavazás jelentős előrelépés abban a folyamatban, amely orvosolni kívánja a romániai zsidó, magyar és görög-katolikus közösségeket ért súlyos igazságtalanságokat. Mint ismeretes, a restitúció elégtelensége miatt a romániai kisebbségi egyházak csak nagy nehézségek árán tudják ellátni társadalmi fel-adataikat, és 15 éve kell szembesülniük a vallásszabadsághoz kötődő jogaik folyamatos megsértésével. "A közép- és kelet-európai posztkommunista országok 1990 óta birkóznak azzal a kérdéssel, hogy miként orvosolják az egyházi javak jogtalan elkobzásának ügyét, de Románia jelentősen lemarad a többi posztkommunista országtól ebben a tekintetben", áll a határozatban.
A dokumentum konkrét intézkedéseket sorol fel, amelyeket Romániának meg kell hoznia a teljeskörű és méltányos ingatlan-visszaszolgáltatás érdekében. Az állásfoglalás felhívja a figyelmet az 501-es számú restitúciós törvény hiányosságaira, valamint arra a tény-re, hogy a kormányzat tisztviselői és a hivatalok gyakran helyi szinten akadályozzák a vég-rehajtást.
A határozati javaslat beterjesztése óta a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) lendületes kampányt folytat a képviselők támogatásának megnyerésé-re amerikai-magyar választópolgárok százainak mozgósításával, akik a HHRF koordinálásában e-mailen és telefonon keresték fel az elmúlt napokban a saját körzetükben működő képviselőik irodáit. A mozgósítás fokozása érdekében dolgozott a washingtoni Amerikai Magyar Koalíció is. A HHRF 15 éve folyamatos figyelemmel követi a római-katolikus, református, lutheránus és unitárius egyházak által visszaigényelt 2 140 ingatlan helyzetét. Az Alapítvány kapcsolódó jelentései, kongresszusi tanúvallomásai, valamint a történelmi magyar egyházaktól elvett épületek adatait magában foglaló adatbázis a HHRF internetes honlapján is elérhető a http://www.hhrf.org/restitution címen. A 2004 januárja óta működő Restitúciós Munkacsoport virtuális tanácskozásain az érdekelt erdélyi magyar történelmi egyházak jogtanácsosai, a román restitúciós bizottság képviselője és a HHRF munkatársai állandó információcserét folytatnak az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról.


***
H. Res. 191 kongresszusi határozat támogatói
Gary L. Ackerman (Dem, New York 05th District)-IRC Member
Shelley Berkley (Dem, Nevada 01st District)-IRC Member
Howard L. Berman (Dem., California 28th District)-IRC Member
Dennis Cardoza (Dem., California 18th District)-IRC Member
Joseph Crowley (Dem, New York 07th District)-IRC Member
Jo Ann S. Davis (Rep., Virginia 01st District)-IRC Member
Eliot L. Engel (Dem., New York 17th District)-IRC Member
Erin Faleomavaega (Dem, American Samoa)-IRC Member
Tom Lantos (Dem., California 12th District)-IRC Member
Carolyn B. Maloney (Dem, New York 14th District)-
Robert Menendez (Dem., New Jersey 13th District)-IRC Member
Mike Pence (Rep., Indiana 06th District)-IRC Member
Brad Sherman (Dem., California 27th District)-IRC Member
Janice Schakowsky (Dem., Illinois 9th District)-
Adam B. Schiff (Dem., California 29th District)-IRC Member
Christopher H. Smith (Rep, New Jersey 04th District)-IRC Member
Tom Tancredo (Rep, Colorado 06th District)-IRC Member
Chris Van Hollen, Jr. (Dem, Maryland 8th District)-
Anthony Weiner (Dem., New York 9th District)-
Robert Wexler (Dem, Florida 19th District)-IRC/European Subcommittee Member
Frank R. Wolf (Rep, Virginia 10th District)
 

 .

Vissza a kezdőlapra