2005. április 26. kedd 21:49

 

Magyarország percei drágák

A Fidesz négy-öt jelentős kérdésben készen áll az együttműködésre a kormányzattal

 

A politika hideg-rideg vastörvényei szerint az ellenfélnek nem lehet jó lépése. Egy évvel a választások előtt a két szembenálló félnek nem lehetnek közös dolgai.

Ezt a szabályt dobta a sutba Orbán Viktor, amikor kijelentette: A Fidesz négy-öt jelentős kérdésben, így az adóreform, a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leépítése vagy a szakképzés átalakítása ügyében készen áll arra, hogy együttműködjön a kormányzattal. Vajon a gazdasági élet meghatározó szereplői vették rá erre? Nem lenne szégyen, ha ez történt volna. Viszont Orbán már korábban célzott arra, hogy Magyarországon komoly baj van. Ha pedig ez a helyzet, akkor ennek megfelelően kell cselekedni. Együttműködési készségét most is innen vezette le: "Tekintettel arra, hogy a baj nagy, tekintettel arra, hogy mindenki látja azt, hogy ami most van, nem lehet folytatni, ennek vége van, ez a gazdaságpolitika nem vezet sehova, itt változtatásokra van szükség; szerintünk a totyorgás nem segít, négy-öt jelentős, nagyobb döntésre volna szükség. Ezekben szívesen működünk együtt, ha van fogadókészség a másik irányból" - mondta. A híradásokban szereplő találkozóra, amelyet Matolcsy György, volt gazdasági miniszter kezdeményezett, a pénzügyminiszter-váltás kapcsán került sor.

A találkozó résztvevői inkább a kérdés szakmai elemeire tettek javaslatokat: az adóreform, a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leépítése. A tanácskozáson részt vevők szorgalmazták a szakképzés radikális átalakítását, illetve javasolták azt is, hogy a Fidesz ragadja meg az új agrárminiszter személyében rejlő lehetőséget, és próbáljon meg közösen fellépni Gráf Józseffel abban, hogy a mezőgazdaság kellő megbecsülést és súlyt kapjon.

"Az új agrárminiszterben szeretnénk nem ellenfelet látni, hanem munkatársat, akivel tudunk ellenzéki oldalról is együttműködni annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaság ne maradjon vesztese a csatlakozásnak, hanem végre (...) sikerüljön a győztesek oldalára átkerülni" - szögezte le Orbán Viktor. A Fidesz az említett kérdésekben "nem elviekben, hanem konkrétan" áll készen az együttműködésre. Elvileg mindenki szívesen működik együtt mindenkivel, de ez kevés.

A pártelnök hangsúlyozta: az együttműködés kiindulópontja, hogy végre értelmes, tiszta beszéd legyen gazdaság valós tényeiről, például a költségvetési hiányt, az uniós támogatásokat és a vissza nem fizetett áfát illetően. "Tisztánlátás nélkül nagyon nehéz együttműködni, tehát mi azt kérjük a kormányzattól, hogy az adatok manipulálása helyett - aminek indirekt beismerése szerintünk a pénzügyminiszter cseréje - végre valódi számokról, valódi helyzetről, valódi tényekről értesülhessen a közvélemény" - mondta.

A konferencián a magyar gazdasági élet mintegy harminc jelentős szereplője, köztük Csányi Sándor, az OTP Bank elnöke, Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, Chikán Attila, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója és Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség vezetője vett részt.

Orbán Viktor elmondta: a megbeszélés résztvevői azt javasolták a Fidesznek, ne engedje, hogy az adóreform gondolata elsikkadjon, vagy kiüresedjen. "Azt tanácsolták, hogy a Fidesz a helyben totyorgás helyett inkább azt képviselje a magyar politikában, hogy néhány nagy jelentőségű, bátor döntésre van szükség, és azt is tanácsolták nekünk, hogy itt pedig működjünk együtt a kormányzattal, a szükséges támogatást adjuk meg" - tette hozzá a Szövetség elnöke.

A tanácskozáson az is felvetődött, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervet illetően szorosabb együttműködés legyen a kormány és az ellenzék között, vagyis konkrét fejlesztési programokban szülessen megállapodás. Volt olyan javaslat is, amely szerint az egészségügyre vonatkozóan is megállapodásra kell jutni, mert az ágazat nem bírja ki, hogy a következő választásokig ne történjen változás.

A megbeszélésen azt a kérdést tették fel a résztvevőknek, hogy milyen helyzetben van a magyar gazdaság, mi indokolta a pénzügyminiszter-cserét. A pártelnök úgy összegzett: a résztvevők véleménye szerint a magyar gazdaságnak az a része, amelyre a kormány nem gyakorol közvetlen befolyást, lényegében elfogadhatóan működik, azok a részei azonban, amire ügydöntő befolyása van, gyengék, és egyre rosszabb helyzetben vannak. Abban maradtunk, hogy a kibontakozó veszélyek és kockázatok írják le ma a legjobban az ország állapotát - jegyezte meg.

A gazdasági élet szereplői szerint veszélyt jelent, hogy a rossz kormányzati gazdaságpolitika, az áfa-visszatartás következtében egyre szaporodnak a körbetartozással sújtott kis- és középvállalkozások, amelyek csődhelyzetbe kerülhetnek, és ez munkanélküliséget eredményezhet. A résztvevők szintén veszélynek nevezték a gazdasági-pénzügyi egyensúlytalanság problémáját, mert - mint mondta - abban mindenki egyetért, hogy a négy-öt százalékosnak mondott költségvetési hiány inkább a nyolc százalékhoz van közel.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte, hogy a résztvevők sürgették az egykulcsos adórendszer bevezetését, amelynek kapcsán a pártelnök óvatosságra intett, azonban hozzátette: ha a környező országok folytatják az egykulcsos adórendszer kiépítését, és ezt az egy kulcsot is csökkentik, akkor Magyarország nehezen tudja elkerülni, hogy hasonló pályára lépjen.

A résztvevők új kapcsolatokat várnak majd az új kormánytól, vagyis azt, hogy vonja be őket a gazdaságpolitika kialakításába.

Az ajánlat elhangzott, a labda a kormánynál van.

 .

Vissza a kezdőlapra