2005. május 23. hétfő 10:04

 

Kicsi a hanyatlás, de biztos…

 

A magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv) üzleti helyzete romlott az idei év első négy hónapjában, többségük saját üzleti lehetőségét rosszabbnak látja az év elejéhez képest, beruházásaik kedvezőtlenebbül alakulnak - derül ki abból a felmérésből, amelyet kkv-körkép néven mutattak be a sajtó képviselőinek szerdán Budapesten, a Magyarországi Volksbank Rt. székházában.

A kutatást végző cég részéről Tóth István János elmondta: a feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kon kívül a többi kis- és közepes cég romló üzleti tendenciákról számolt be, emiatt a kapacitáskihasználtságuk is csökkent, az év eleji 76 százalékról 73 százalékra esett vissza. A kutatás arra is rámutatott, hogy a kis- és középvállalkozói szektorban az EU-csatlakozás után számottevően erősödött a verseny mind a belföldi, mind a külpiacokon, a cégek üzleti helyzete nehezebbé vált.

A kutatás során 300 kis- és középvállalkozást kérdeztek meg, amelyeknél a foglalkoztatott létszám 20 főtől maximum 250-ig terjed és a feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelem és a gazdasági szolgáltatások területén tevékenykednek.

Az egyik legszembetűnőbb az volt, hogy a kis cégekhez képest a közepes méretű társaságoknál javulást lehetett tapasztalni, azonban a létszámból és a méretből adódóan is a kisebb vállalatoknál, illetve az e körbe tartozó jelentősebb cégeknél a termelői kapacitáskihasználtságot tekintve romlás mutatkozott.Ez év januárban a kis és közepes cégek 27 százalékánál csökkent a termelési szint, míg áprilisban a termelés a cégek 31,1 százalékánál mérséklődött. A megvizsgált 300 kkv esetében a termelés mértéke januárban 41,3 százaléknál, míg áprilisban 45,1 százaléknál nem változott az előző negyedévhez mérten. Egyértelmű termelésnövekedésről januárban a cégek 31,8 százaléka, áprilisban már csak 23,8 százaléka számolt be.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a kisebb cégek továbbra is csökkentik beruházási ráfordításaikat, míg a több mint száz főt foglalkoztató kkv-knál a beruházási kedv áprilisban erősödött januárhoz mérten. A jelenlegi üzleti helyzetet kifejezetten rossznak ítéli áprilisban a cégek 19,1 százaléka, szemben a januári 16,9 százalékkal. Az üzleti helyzetet kielégítőnek vélte áprilisban a megkérdezett kkv-k 47,5 százaléka, míg ez az arány januárban 46,2 százalék volt. A saját megítélésük szerint jó üzleti helyzetben lévők aránya visszaesett: januárban a megkérdezett cégek 36,9 százaléka, míg áprilisban 33,4 százaléka ítélte magát jó üzleti helyzetben lévőnek.

 .

Vissza a kezdőlapra