2005. május 28. szombat 00:48

 

Hazai gondok, európai irányok

Érvénytelenül is érvényes?
 

A hazai szürkeállomány jelesei fel akarták fedezni az érvénytelen de mégis ügydöntő szavazatot. Az ötletre Pesten azt mondják: "ügyes", de mégsem valósult meg, hiszen a Fidesz és az MSZP az európai parlamenti gyakorlatot követve döntötte el a kérdést. Az SZDSZ hátsó szándékaiba bele nem látó ember viszont azt kérdezi: milyen képviselő az, aki nem tud érvényes szavazatot leadni...Reménytelennek látszott elmagyarázni a nem magyarországi európai képviselőknek, hogy min is vitáznak a magyar parlament ügyrendi bizottságában néhány héttel a köztársasági elnök választása előtt.
A vita tárgyát pontosan közvetítették a híradások. Arról kellett dönteni, hogy mi legyen az érvénytelen szavazatokkal. Az egyik lehetséges megoldás, hogy ezek nem számítanak. Ez logikus döntés, hiszen nem számítanak az érvénytelenek az országgyűlési képviselőválasztáson sem. Az SZDSZ viszont úgy érvelt, hogy a tartózkodó szavazatok mintájára, leadott szavazatnak kell tekinteni azokat, a győztesnek tehát több szavazata kell legyen, mint a vesztesre leadottak és az érvénytelenek száma együtt. Ha ez a felfogás győz, az SZDSZ 20 érvénytelen szavazattal el tudná érni, hogy ne legyen megválasztott köztársasági elnöke az országnak a harmadik forduló után sem. Ez esetben az MSZP kénytelen lenne új névvel előállni, reményeik szerint olyannal, akit az SZDSZ is támogat. Azaz ismét a farok csóválná a kutyát.
A hazugság „kultúrája” érvényesült, amikor az ügyrendi bizottság szabaddemokrata tagja azt nyilatkozta, hogy az SZDSZ elvi álláspontot képviselt, a Fidesz meg az MSZP politikai döntést hozott. Pont fordítva. Az érvénytelen szavazatok érvényesítésnek az ötlete éppen az SZDSZ politikai érdeke.
Az ügyrendi bizottság többségi döntése teljes mértékben megfelel az európai iránynak.
Az Európai Parlamentben a tartózkodó szavazat valóban a döntéshozatalból való kivonulást jelenti. Nem gyarapítja sem a nem, sem az igen táborát. Idézem például az eljárási szabályzat 160. §-ának egy részletét:
„A következő kifejezések használhatók „igen”, „nem”, illetve „tartózkodom”. Indítvány elfogadásának, illetve elutasításának megállapítására csak a mellette vagy ellene leadott szavazatokat veszik figyelembe.”

A vita tehát az ügyrendi bizottságban eldőlt, s a pártok előre kijelentették, hogy tiszteltben fogják tartani a döntést. Most mégis olyan hírek jönnek, hogy az SZDSZ a parlament egészéhez akar fordulni az ügyben. Lehet, hogy a "nem szavazzuk meg Szili Katalint" fogadkozásuk is csak ennyit ér?

Bárki lesz is az új köztársasági elnök, méltóságához méltatlan az a kufárkodás, trükkös becsapósdi, ami megválasztását körülveszi. Az ügyrendi bizottság ugyan európai döntést hozott, de az egész kérdésnek a kormánypártok általi kezelése nem európai irányba mutat. Sajnos.

 Surján László dr.
 

 .

Vissza a kezdőlapra