2005. április 20. szerda 22:19

 

Hiller hiteltelen hitele

 

 

Hitel - Világ - Stádium

 

Széchenyi könyvei megalapozták a reformkort és megindították a gazdasági fejlődést egy olyan országban, amelynek lehetőségei ugyan voltak, de fejletlen volta miatt nem sokan hittek abban, hogy felzárkózhat a mintának tekintett nyugat-európai országokhoz.

A már jó ideje hiteltelen Hiller javaslata, hogy a kormány dolgozzon ki egy hosszú lejáratú, gyorsan, egyszerűen működő, kedvezményes hitelprogramot a vállalkozók és az önkormányzatok számára, mintha illeszkedne a XIX. századhoz. Itt tartanánk még mindig?

A hitel jó esetben lehet a gazdaság motorja, legyen is. Rossz esetben a tulajdon elvesztésének biztos útja. Mi különbözteti meg a kettőt? Mindössze az, hogy a jó hitellel elért eredmény biztosítja a megtérülést, azaz biztosan vissza lehet fizetni a kölcsönt, a rossz hitelnél pedig erre nincs esély.

Gyanús nekem, hogy az önkormányzatok számára is forrást akar az MSZP teremteni. Mivel az önkormányzatok napi kifizetési gondokkal kínlódnak, egy újabb hitelfelvétel az eladósodás további fokozásával járna, s a mai gondokon látszólag enyhítve a következő kormány nyakába zúdítaná a terhet. Az önkormányzatok is élhetnek a kölcsönfelvétel előnyeivel, ha vannak ilyenek, de félő, hogy csak a hátrányokkal találkoznak majd. Az önkormányzatoknak előbb meg kellene kapniuk alkotmányos helyzetükből fakadó részüket a központi költségvetésből, s akkor talán nem is szorulnának sem jó, sem rossz hitelekre.

Az MSZP elképzelése szerint a program segítené a fejlődést, egyszerűen és gyorsan igénybe vehető lenne és segítené a vállalkozók önrészének előteremtését is. Hiller István hangsúlyozta, "a hitel legyen mindenki számára elérhető". Evvel egyet is lehet érteni, csak hozzáteszem: legyen mindenki számára visszafizethető.

Veszélyes akkor lesz a HHH (Hiteltelen Hiller Hitele) akció, ha a majd kidolgozandó javaslatban állami garancia is megjelenik. Ez ugyanis esélyt teremt arra, hogy az MSZP vállalkozói kör a szocialista kormánytól elnyert nagy összegű hitelt a következő polgári kormánnyal fizettesse meg. Tehát az ördög a részletekben van, a bizalom pedig sajnos hiánycikk.

Mégis szerezzünk be belőle egy keveset (akár hitelre is) és várjuk meg, amíg az új miniszter miatt megtáltosodó pénzügyminisztérium előáll egy konkrét javaslattal.

Ha sikerülne egy valóban jó hitelprogrammal előállni, akkor azt örömmel támogatjuk, de felvetjük: Mit tettek eddig? Hillerre kellett várni?

 

Surján László

 

 .

Vissza a kezdőlapra