2005. május 23. hétfő 10:07

 

Minta tanulóból évismétlő

 

Magyarország egy évvel EU-csatlakozása után jó osztályzatokat kap ugyan a német beruházóktól, de ugyanők kritikusabbak is lettek. Ennek oka egyebek között a tőkéért folyó egyre nagyobb globális versenyben, másrészt a magyar gazdaságpolitika maga okozta problémáiban rejlik - írja a Handelsblatt szerdai Magyarország-összeállításában Wolfram Klein a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara igazgatóságának ügyvezetője.

Klein a kamara felmérésére hivatkozva azt írja, hogy öt vállalatból négy ma is Magyarországon ruházna be, ugyanakkor húsz százalék más országot részesítene előnyben. Az arány magasabb, mint tavaly, s sokkal magasabb, mint a Szlovákiában mért arányszám: az északi szomszédnál egy hasonló felmérés során a német vállalatoknak csak nyolc százaléka akart más országot választani.

Magyarországon főleg az adórendszer és a bürokrácia okoz a vállalatoknak gondot, "a kormány gazdaságpolitikáját az elmúlt években mulasztások miatt marasztalják el".

Klein ugyanakkor úgy véli, hogy a beruházók tömeges elvándorlása a közeli új EU-országokba, Szlovákiába, Lengyelországba, vagy Csehországba kivételes esetnek számítana, mivel Magyarország és a nevezett államok között sem a költségek, sem az általános beruházási feltételek terén nincs drasztikus különbség. Ez azonban senkit se tévesszen meg abban a tekintetben, hogy tőkének feltétlenül vannak alternatív megtelepedési helyei.

"A mintatanulónak (Magyarországnak) a gazdaságban állandóan bizonyítania kell, különben váratlanul osztályismétlő lesz" - olvasható Wolfram Klein cikkében.

Az összeállítás egy másik írásában a Handelsblatt budapesti tudósítója úgy véli, hogy a kilátások Gyurcsány Ferenc miniszterelnök programjának megvalósítására nem jók. A kormánynak a magas államháztartási deficit és a hatalmas közadósság miatt alig van mozgástere.

A tudósító szerint a kormány néhány mintaprojektet, különösen egészségügyieket prezentálhat a választóknak, másrészt Brüsszelből tetemes támogatások állnak a rendelkezésére, amelyek főleg nagyra törő útépítési és környezetvédelmi beruházásokba folynak.

A német újságíró úgy ítéli meg, hogy az Orbán Viktor vezette polgári ellenzék "sem éppen koncepcionális ellenjavaslatokkal, vagy reformkezdeményezésekkel fényeskedik. Úgy tűnik, hogy a polgáriak gazdaságilag, amennyiben a jövő évben ismét hatalomra kerülnének, mindenekelőtt fontos vállalatok visszaállamosításában akarják keresni az üdvöt. Orbán pártja a szocialisták és a liberálisok kormányának nagyobb válságára vár, hogy aztán odacsaphasson" - olvasható a Düsseldorfban szerkesztett német gazdasági-pénzügyi lapban.
 

 .

Vissza a kezdőlapra