2005. május 27. péntek 07:24

 

MAGYARORSZÁG "DOBOGÓS HELYET" SZERETNEAz Unióval kapcsolatos kérdésekben a kormány folyamatosan a távlatokról beszél, elterelendő a figyelmet a jelen kudarcairól. A felkészületlenség és hozzá nem értés jeleit mutató megnyilvánulások alapján félő, hogy a jövő lehetőségeit ugyanúgy elügyetlenkedik, mint amint tették ezt az első három évet megszabó tárgyalásokon 2002. decemberében.

 

Magyarország azt szeretné, ha "dobogós helyen" végezne az egy főre jutó támogatások tekintetében az Európai Unió következő tervezési ciklusában. Ezt Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter mondta, s mi sem mondunk mást.
Azt azonban meg kell kérdeznünk, hogy a miniszter úr miért nem szolgálati ideje során szeretné elérni a dobogós helyet. Ez lenne ugyanis a természetes, de sajnos tíz versenyző között az utolsó helyet értük el a Medgyessy Gyurcsány kormány ténykedése alatt. Ezen javítani 2005-ben Baráth miniszter úr feladata, de erről és 2006-ról a miniszter úr mélyen hallgat.
E helyett másról, bár fontos témákról beszél. Nyilatkozataiban újra és újra előjönnek az Európai Unió 2007-2013. közötti időszakának pénzügyi keretszámai. Nézzük ezeket részletesen.
Baráth Etele szerint Magyarország számára fontos lenne, hogy a határon átnyúló támogatás növekedjen, illetve szinten maradjon.  *  Egyetértek.
Magyar szempontból fontos lenne az is, hogy a Közép-Magyarországi Régió esetében az úgynevezett kivezető támogatás felhasználási lehetősége bővüljön.  *  Ez már vitatottabb, mert az Unióba több más régiót is érint. Elvben helyes elgondolás, de úgy tűnik nincs rá elegendő pénz, ami van az viszont inkább a jobban rászorulókra kellene költeni.
A tárgyalások során Magyarország szorgalmazza, hogy a várható GDP-növekedésről az Európai Unió minden egyes tagországgal külön állapodjon meg, mert a jelenlegi bizottsági javaslat, amely szerint az új tagállamokban 4,1 százalékos GDP-növekedés várható, átlagszám. *  Az elnökség jelenleg érvényes javaslatában már az országonkénti megállapodás szerepel, de ez Magyarországnak káros, mivel növekedése a régió átlagánál kisebb.
A miniszter szerint magyar szempontból fontos lenne, hogy a vidékfejlesztésre szánt források a korábban bejelentetthez képest ne csökkenjenek. *  Ez igaz, de egy jó kompromisszum során a csökkenés aligha mellőzhető.

A fentiekből kitűnik, hogy Baráth Etele felkészültsége nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő, valóban a nemzeti érdeket képviselő tárgyalási stratégiát készítsenek az elnökséggel rövidesen tárgyaló Gyurcsány Ferenc számára. Ha készületlenül vagy nem megfelelő hozzáértéssel tárgyalunk, talán jobb is lenne, ha nem lenne megállapodás. Erre az egyébként sajnálatos fordulatra - a német belpolitikai helyzet miatt - egyre nagyobb az esély. Mi viszont itthon - épp a németekhez hasonlóan - csak a kormányváltástól remélhetjük az Unió adta lehetőségek jobb kihasználását.
 

Dr. Surján László

 


 

S

Vissza a kezdőlapra