2005. május 30. hétfő 21:07

 

Szavazni, nem szavazni?

Kitörési kísérlet az elnökválasztási csapdából

 

Mondja már, képviselő úr, mi ez a játék az érvénytelen szavazatokkal? Miért lesz érvénytelen szavazat egyáltalán? Ha képtelenek leadni egy érvényes szavazatot, akkor mit keresnek a parlamentben?

Ezekkel a kérdésekkel támadott le egy szókimondó hölgy a napokban. Elmondtam, hogy nem véletlenül elrontott szavazatokról van szó, hanem tudatos kivonulásról, amelyet persze mégis az érdekérvényesítés eszközeként szeretnének látni, a farok csóválja a kutyát akció keretében. Ha az érvénytelen szavazat a magyar parlamenti szokások szerinti tartózkodással azonos elbírálásban részesülne, meg tudnák akadályozni mind Szili, mind Sólyom győzelmét.

Mára már tudjuk, erre nincs módjuk. Sőt azt is bejelentették, hogy nem fogják felvenni a szavazólapokat. A köztársasági elnök megválasztásának idejére tehát hússzal lecsökken a képviselők létszáma. Hurrá, mindig is kisebb parlamentet akartunk…

Azok, akik számítgatnak, méricskélnek most úgy látják, Sólyomnak áll a zászló. Ez azonban nem biztos. Lehet-e hinni az SZDSZ-nek? Kiderül. Kiderül, fontosabb-e Magyar Bálint, mint a becsület? Wekler Szili baranyai mivoltára esküszik, feledve, hogy Sólyom szintén oda való. Viszont a Védegylet nem adott Weklernek sem állást, sem gépkocsit. Tehát nem lehet biztosan tudni, hogy végül hány szabaddemokrata szavazatot adnak le, s kire. Az MDF harciasan kiállt Sólyom mellett, nem csoda, hiszen alkotmánybírói megválasztásáig tagja volt a párnak. Hogy ez a párt már nem az a párt, az más kérdés. Az MDF-ből elüldözött csapat aligha fog Szilire szavazni, kérdés, hogy részt vesznek-e mindannyian a szavazáson. S mit tesz Körömi, aki naponta ereszt szét a világba Sólyom Lászlót gyalázó leveleket. Megszavazza Szilit? Nem szavaz, mint egy igaz SZDSZ tag? Mégis Sólyomra szavaz, kényszeredetten?

Találgatni tehát nem érdemes. Ha minden igaz, jövő kedd délután tisztábban látunk. Addig pedig a Köztársaság téren lehet gondolkodni, kinek érdemes valami posztot adni, hogy Wekler módjára hős Szili támogató legyen belőle. Ez a legbiztosabb útja annak, hogy az SZDSZ eltűnjék a parlamentből.

Surján László

 .

Vissza a kezdőlapra