2005. április 26. kedd 22:13

 

Az SZDSZ (soproni) vereségének gyökerei

 

Az SZDSZ nagy reményeket fűzött a soproni időközi választásokhoz. Egy helyben ismert jelöltet választottak, aki már bizonyított: egyéni mandátumot szerzett az önkormányzati választásokon. A remények csalókának bizonyultak, az öt százalékos küszöb elérhetetlennek bizonyult.

Mi lehet az oka annak, hogy a rendszerváltás egyik legsikeresebb pártja ilyen helyzetbe került? A dolog gyökere nem Sopronban van.

Sokan, s nem alap nélkül, az MSZ(M)P-vel való koalíciókötési készséget emlegetik. Az állandó meghátrálást. Emlékezzünk csak! 1994: Lehet szó koalícióról, de csak Horn nélkül. Azután Hornt mégis elfogadták. 2002: D-209 nem maradhat miniszterelnök. Azután maradhatott.

December 5-e kapcsán azonban a fentieken túl még régebbi bűnök is kiderültek. Aki nem rest, és előveszi  "A RENDSZERVÁLTÁS PROGRAMJA" című írást, sok érdekességre bukkanhat.

  

A kis kékfedeles könyvecske többek között kimondja:

Ez a 13. pont 16 évvel később végzetesnek bizonyult. 2004. december 5-én főleg a határontúliaknak volt végzetes, de a soproni előjelek alapján könnyen lehet, hogy az SZDSZ-nek is az lesz. Mert a fenti kijelentés: "Minden magát magyarnak valló személy - és az ő jogán családja - legyen jogosult a magyar állampolgárságra"  - rútul megcsalatott.

Pedig ez egy olyan programpont, amiben most 2005-ben egyetérthetnénk. De nem értünk mégsem, hiszen megtagadták saját programjukat. Tették mindezt úgy, hogy a szemük sem rebbent. Nem álltak elénk, s nem mondták el: korábban másképp gondoltuk, de most úgy látjuk, más a helyzet. Nem, inkább lapítottak. Nem gondolták, hogy elővehető a kis könyvecske, s a fejükre olvasható. Hallgattak, mint az MTI vasárnap este. A közszolgálati hírügynökség ugyanis közölte a soproni eredményeket, még az ingyenesen olvasható friss hírválogatásba is bekerült. Mindent megtudtunk e hírből csak azt nem, hogy melyik párthoz tartozik az a jelölt, akit a két nagy párton kívül a MDF és a MIÉP jelöltje is maga mögé utasított. Bizony, a szemérmesen lemaradt párt neve: Szabaddemokraták Szövetsége. Az a párt, amelynek legfőbb szerve a fent idézett és másolatban is bemutatott határozatot hozta.

Csak az ökör következetes kaphatjuk meg a mondást kritikai megjegyzéseink miatt. Nem az a baj, hogy most mást mondanak, mint régen. Az a baj, hogy ezt eltitkolják. Nem az a baj, hogy változtak, hanem hogy rossz irányba.

Sokat nyert volna az SZDSZ, ha saját programját követi. Ami elmúlt, elmúlt. Lassan elmúlik már az SZDSZ is. Nem is csoda.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra