2005. június 21. kedd 18:10

 

Programok a jazz kedvelőinek

 

Pribojszki Mátyás szájharmonika-virtuóz néhány hónappal ezelőtt, egy egyhetes külföldi turné során ismerkedett meg az olasz Enrico Crivellaro gitárossal, ahol a közös zenélés közben elhatározták: szeretnének még együtt dolgozni. Crivellaro saját zenekarainak amerikai és európai turnéi során a legnagyobb nevekkel lépett fel egy színpadon (B.B. King, Buddy Guy, John Mayall), de a legendás Royal Crown Revue felkérésének eleget téve eljutott Ausztráliába is.  Megismerkedésük után rövid idő alatt szerveztek Pribojszki Mátyással egy magyarországi turnét, ahol Enrico először egy budapesti, majd több vidéki koncerten is együtt zenél a Pribojszki Mátyás Banddel. A fővárosi estre június 22-én, szerdán kerül sor este fél tíztől a Fat Mo’s-ban (Nyáry Pál u. 11.).

A Benczúr kertben (VI. ker. Benczúr u. 27.) június 22-én, szerdán 19 órától latin-amerikai est keretében igen különleges zenékkel találkozhat a közönség:  fellép a Ñuca-llacta, a Tango Experimento és a Patricio Baeza Band. A Ñuca-llacta zenekar tradicionális dél-amerikai zenét játszik, főleg bolíviai, ecuadori és perui népzenét. A számok a föld szeretetéről, a szerelemről, a természetről szólnak, vidám, pergő ritmusáért nagyon közkedveltek ezek a dallamok.  A Tango Experimento a múlt század talán legérzékibb, legérzelemdúsabb zenéje: az argentin tangó, és Astor Piazzola szerzeményei szerepelnek műsorukban. Az utolsó fellépő zenekar játékában temperamentumos ritmusok, örökzöld latin slágerek, kellemes tánczene, dinamikus lüktetés jellemző.

Indul a Zsámbék Jazz Open. Június  24-én, pénteken este héttől a Gungl József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenetanárai és vendégeik koncertjét élvezhetjük. Színpadra lépnek: Ferge Béla – dob, zenekarvezető; Schweigert Krisztián, Éles Gábor – gitár; (+Czeloth Csetényi Gyula – fuvola; Lutz János – bőgő; Fekete István – trombita; +Rácz Zoltán - ütőhangszerek). S a Das Ungarische-Deutsche Projekt (Budapest-Frankfurt): Jónás Rezső – zongora, zenekarvezető (Budapest); Horváth „Plútó” József – basszusgitár (Budapest); Németh János – szopránszaxofon (Frankfurt); Torsten de Winkel – gitár (Frankfurt); Tobias Backhaus – dob (Frankfurt)

Az Óbudai Nyár egyik legszebb helyszínén, az aquincumi romok között naplementekor rendeznek ütőkoncertet június 25-én este hét órakor. (Esőnap: június 26.) A Percussion Project, vagyis Horváth Kornél, Stoyan Yankoulov és Carlo Rizzo lép fel, az magyar-bolgár-olasz ütőhangszeres trió tagjai 2001-ben játszottak először együtt egy németországi jazz-fesztiválon. Mint minden estjükön, most is világkörüli utazásra hívják közönségüket: különleges, részben maguk készítette hangszereiken, az európai tradíciókon kívül ízelítőt adnak India, Ázsia, Afrika és Latin-Amerika ütős kultúrájából is, ezúttal az Aquincumi Múzeum területén (1031 Szentendrei út 139).

 .

Vissza a kezdőlapra