2005. június 28. kedd 06:20

 

Három a komolyzene magyar igazsága…

A magyar főváros szinte teljes nyári művészeti programját meghatározza a Budafest Nyári Zenei Fesztivál. Három helyszínen, a Bazilika előtti Szent István téren, a Magyar Állami Operaházban és a Hilton szálló Dominikánus udvarában csendülnek fel a dallamok, július 3-a és augusztus 17-e között.

 

A három sorozatból elsőként, 2005. július 3-án, a Budavári Nyáresték kezdődnek, s a Dominikánus Udvar kínálata igazán színes és bőséges. A nyitóesteken a Budapesti Operettszínház Akadémiájának tagjai szerepelnek, majd a Magyar Állami Operaház balett-szólistái lépnek színpadra. Őket a Budapest Klezmer Band koncertje, majd Téli Márta és a Gyárfás Quartet jazz-estje követi, s Lippai Andrea flamenco-táncának is tapsolhat a publikum. Örökzöld muzsika hangzik fel a Budapest Ragtime Band előadásában, zenél a Rajkó zenekar is, zárásként pedig két este Pergolesi operáiból csendülnek fel részletek.

A Bazilika előtt, a Szent István téren rendezett koncertek sorát a Nemzeti Filharmonikusok Csajkovszkij-estje nyitja Kocsis Zoltán vezényletével 2005. július 10-én, majd július 15-én a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara muzsikál Jean-Bernard Pommier dirigálásával, s hangversenyük szólistája Lendvay József. Ezt „Vonópárbaj” követi, s az esten Szenthelyi Miklós és Edvin Marton lép pódiumra a Magyar Virtuózok Kamarazenekarának kíséretével. A sorozatot Operagála zárja július 24-én, amelyen a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar játszik Ligeti András vezényletével, s az est szólistái: Kolonits Klára, Gál Erika, Káldi Kiss András és Kovácsházi István.

Az Ybl-palota ad otthont a Nyári Opera és Balettfesztiválnak, amely szintén operagálával kezdődik augusztus 2-án. Az est sztárvendége Rost Andrea (képünkön), s a műsorban Rálik Szilvia, Wiedemann Bernadett, Kiss B. Atilla, Fokanov Anatolij, Perencz Béla is fellép. A koncert dirigense Kesselyák Gergely. Háromszor kerül színre Verdi Trubadúrja, s lesznek Traviaták is Ljubica Vargicovával, Kiss B. Atillával és Perencz Bélával, a balett szerelmesei pedig a Giselle-nek tapsolhatnak Irina Tsymbal, ifj. Nagy Zoltán és Keveházi Krisztina főszereplésével.

(királd)

 

 .

Vissza a kezdőlapra