2005. június 24. péntek 20:56

 

Programtól programig

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében idén öt gyerektáborba és öt nagyvárosba látogat el az ingyenes szűrést végző mozgó fogászati busz. Az OTP Roadshow keretén belül az OTP mozgó fogászati busz évek óta járja, nyaranta, az országot. Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelővel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja az, hogy olyan gyermekközösségek számára biztosítson komplex fogászati szűrést és/vagy ellátást térítésmentesen, amelyek fogászati kezelése valamely okból nehéz, egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott. Az OTP Roadshow legközelebb - július 7. (csütörtök) – Fonyódon, majd - július 13. (szerda) – Nyíregyházán, s július végén, 30-án, Jászberényben „rendel”. „Asszisztensek”: gyerekműsorok és zenei produkciók (Széltolók együttes, Mikola Péter, Fabula Bábszínház, Aranyszamár Társulat, Trambulin Színház, Sándor Szilva és az ART's OK Táncstúdió musical és táncelőadása, Portéka Színpad, Másfél Fecó bohócműsora). Világzenei előadók (Arasinda, Üsztürü, Irish Rovers, Bran, Tatros, Udrub, Kaláka, Maskarades, Misztrál, Makám, Ex-MÉZ.

Csillagok palotája… Képzeljünk el egy középkori vándor tekerőst, aki kiáll a város piacterére és hogy kalapját a tömeg némi aprópénzzel megtöltse, nekik tetsző dalokat, szövegeket énekel. Sebő Ferenc nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a népzene segítségével vigye közelebb az emberek lelkéhez a verseket. Az elmúlt évtizedek bizonyítják, hogy ezt sikerrel tette és teszi napjainkban is. A Benczúr-kertben 29-én, szerdán este 19 órától kezdődő műsorban a régi magyar irodalom színe-java kerül terítékre Balassitól kezdve Csokonain át Berzsenyiig. Felcsendül sok népdal, táncdallam a magyar hagyományból és a középkori emlékeket őrző Balkán zenéjéből. Ebben segítségükre lesznek a Kárpátia együttes tehetséges, fiatal zenészei valamint az utolérhetetlen hangú Palya Bea. A korra jellemző hangulatot középkori étkek is megidézik.

Az angolszász országokban nagy hagyománya van a szezonális koszorúk lakásdíszként való felhasználásának. Ez a hagyomány Magyarországon még nem alakult ki; de ez csak inspirálta a tervezőt a minél szabadabb alkotásra, aki, emellett, a felhasznált anyagokból merít ihletet a finom ízléssel készülő asztali-, fali-, és ajtókoszorúk készítéséhez. Egyéves kisleányáról, Hannáról, Hanna’s Collection-nek nevezte el koszorúkollekcióját, hiszen a gyerek nevelése mellett, otthoni elfoglaltságként kezdett hozzá azok készítéséhez. Most pedig szeretettel hív bennünket a Hanna’s Collection asztali-, fali-, és ajtókoszorúinak nyári kiállítására, amely a Nagykovácsi Alkotóművészek Egyesületének (NAME) III. Nagykovácsi Művészeti Találkozója keretében 2005. június 25-26. között a Nagykovácsi Öregiskola épületében, Kossuth Lajos u. 78. szám alatt tekinthető meg. A rendezvény megnyitása 2005. június 25-én 15 órakor lesz. A kiállítás megtekinthető 25-én 15-17 óráig, 26-án 10-12 és 18-19 óráig. A kollekció őszi-téli tervezett kiállításai: Nagykovácsi, Faluház, 2005. szeptember; Wekerlei Gyermekház (Bp., XIX. Petur u. 7.), október végétől karácsonyig.

 .

Vissza a kezdőlapra