2005. június 28. kedd 23:33

 

Kinizsi idén is közbelép

A Bakony egyik leghíresebb vára a nagyvázsonyi, amely Mátyás király legendás vitézének, Kinizsi Pálnak volt a lakhelye. A XV. században épült gótikus lakótornyát hihetetlen épségben megőrző vár előtt szobrot is emeltek az egykori vitéz lakónak, akinek vörös márvány sírlapja a kápolnában látható. A négyszögletű udvarban fa vízmedence áll, de érdekes a farkasverem, a kaputorony és a saroktornyos belső várfal is. A legrégibb várnak számító nagyvázsonyi meglett kora ellenére nagyon is pezsgő életet él: parkjában immár hagyomány az évről évre megrendezett lovasjátékok.

 

Idén július 29-én ragadnak kopját, pajzsot, kardot a vitézek, hogy megmérkőzzenek egymással a Nagyvázsonyi Középkori Lovasjátékokon. Naponta 10-tõl este 8 óráig várja látogatóit ez a felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt érdekes, szórakoztató, egész napos program. Így a Budapesti Utcaszínház „Árvácska” bábelőadása, amelyben a gyerekek is résztvevői a darabnak. A „Lónak vélt menyasszony” - a nemes Vince vénecske leányát és gebécske lovát eladni akarván, várja a kérőket – mivel azonban egyikkőjüket sem ismeri személyesen, azokat összetévesztve, fordítva kínálja fel „portékáit”. Amit, persze, senki sem vesz jó néven. De a nézők megtekinthetik a lovagok és kíséretük hétköznapi életét is, középkori tábor bemutatásával; az Őskultúra Alapítvány révén. Amely joggal jelenti ki: „Büszkék vagyunk arra, hogy a magunk eszközeivel hozzájárultunk annak a folyamatnak az elindításához, amelynek eredményeként a mai magyar kézműves kultúrának és iparművészetnek szerves részévé és szívesen használt elemeivé váltak a koraközépkori hagyományok”. A lovas íjászok egykor rettegett tudományukat mutatják be; ugye, emlékeznek? „A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket...” – így szólt a középkori imádság, amelyet mindenki ismer, aki valaha tanult a „kalandozó” magyarok harcmodoráról. Mi magyarok némi rejtett büszkeséggel emlegetjük ezeket az időket, amikor Európa rettegte seregeinket. Íjaink valóban félelmetes fegyvert jelentettek a IX-X. században. S találkozhatunk a mutatványosokkal: gólyaláb, zsonglőr, tűzköpő.

A főműsor természetesen most is a „Leánykérés Kinizsi Pál udvarában - „a világ legjobb lovagjainak” küzdelmeivel. A nap betetőzése, kiemelkedő programja az este hatkor kezdődő, középkori dramatizált játék, ami a megépített küzdőtéren zajlik. Minden lovag egyenként küzd mindegyik lovag ellen. A Fekete lovag nem a lovagi szabályok szerint harcol, de végül eljut az utolsó összecsapásig. Amikor a Tornabíró ki akarja zárni a tornáról, őt is megfenyegeti. A Fekete lovag küzd az utolsó összecsapásban az ifjú lovaggal, aki őt legyőzi, de fondorlatos módon leüti hátulról az ifjú lovagot, és ünnepeltetni akarja magát. Ekkor lép a színre Kinizsi Pál és legyőzi a tomboló fekete lovagot…

 .

Vissza a kezdőlapra