2005. április 21. csütörtök 18:59

 

Egy meg egy kulcs az egykulcs – avagy a logika és az SZDSZ

 

Azt hiszem, nem könnyű MTI tudósítónak lenni. Az ember elolvas egy általuk leadott hírt, és azt gondolja: valamit elszúrtak. Félrehallottak. Vagy talán még ennél is többet tesznek, tamáskodik, hiszen olyan könnyű manapság az újságíró tisztességét, pártatlanságát vonni kétségbe. Nem kell olyan nagyon keresgélnünk, hogy találjunk erre megfelelő példákat… No de, hogy el ne kanyarodjak apró észrevételem tárgyától, olvasom a minapi hírecskét: „Az SZDSZ ragaszkodik az adócsökkentéshez” – nyilatkozta miskolci sajtótájékoztatóján Horn Gábor. Egészen pontosan idézve tovább az MTI hírt: „Az SZDSZ-Magyar Liberális Párt nem tett le azon szándékáról, hogy még ebben a kormányzati ciklusban csökkenjenek a személyi jövedelemadó kulcsai, az iparűzési adó pedig szűnjön meg - jelentette ki szerdai miskolci sajtótájékoztatóján Horn Gábor, a párt ügyvivője”. Továbbá: „Horn Gábor szerint pártja "legfontosabb törekvése az elkövetkező egy évben is egy következetes adóreform végigvitele. Ennek elemei mind a 2004-es, mind pedig a 2005-ös költségvetésben már megjelentek, a személyi jövedelemadóban a két kulcsra való áttérés ilyen például, az adózók 60-70 százalékának jelentett komoly változást. … Az SZDSZ ezt szeretné folytatni, és az a határozott szándéka, hogy a 2006-os költségvetési vitában elérje azt, amit a 2002-es választási kampányban ígért, tehát a 36 és 18 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot - szögezte le a politikus”.

Na már most – hogy a kampányban mit ígértek, erre most, férfiasan bevallom, momentán nem emlékszem. Talán azért nem, mert afféle „kibicpolitikusokra” nem érdemes odafigyelni – bármit mondanak, tuti, hogy a nagyobbik koalíciós társra hivatkozva úgyis lemondanak róla. Persze, ha ellenzékben maradnak, akkor tovább szajkózzák akár a legfelelőtlenebb kijelentéseket is; no de, ismétlem, egy törpepárt választási ígéreteire a kampány során talán oda lehet figyelni, ez a nagy plakátáradatban elkerülhetetlen, dehogy utána is emlékezzünk rá – az teljesen fölösleges.

Hiszen úgyis megcáfolják azokat, saját maguk.

Mint ebben az esetben.

Is.

Ugye, azt mondja Horn Gábor: ragaszkodunk a kétkulcsos szja ígéretünk teljesüléséhez. Csak hogy nem ezt szorgalmazták, már az előző ciklusban sem. Ezért ígérgethették akár kampányukban is azt, amire most Horn mintha nem emlékezne, de amit még akkor javasoltak, amikor Járai Zsigmond volt a pénzügyminiszter: „Az SZDSZ is újítana az adórendszeren: 2003. és 2005. között egykulcsos, 20 százalékos szja-t vezetnének be. Emellett a megtakarításokat és a beruházásokat ösztönző adókedvezményen kívül minden kedvezményt megszüntetnének, még a gyermekek után járó adókedvezményt is, de emelnék a családi pótlék mértékét”. Ugye, nem kell mondatom: MTI archívum ez is… Aztán tovább szorgalmazták ezt a kérdést: azt az egykulcsos szja megoldást, amelynek gyakorlati alkalmazása Szlovákiában és Romániában már megvalósult. Igazából Bokros Lajos 130 pontos kiáltványa élesztette újjá. („59. Az adómentes alapjövedelem feletti többletet egyetlen kulccsal terhelő személyi jövedelemadó-rendszer igen jól megfelel az arányos közteherviselés elvének is, mert a magasabb jövedelműek nemcsak abszolút, hanem viszonylagos mértékben is több adót fizetnek. Nagyon fontos azonban, hogy ez az állítás kizárólag akkor igaz, ha a rendszerben az égvilágon semmiféle adókedvezmény nincs”).

Na, ez az utóbbi félmondat fel is borzolta a kedélyeket.

Nem úgy az SZDSZ-ét.

Akik sietve szögezték le: „Egykulcsos szja-t szeretne az SZDSZ”. 2004. január 30-án hozták ezt az MTI tudomására, pontosan idézve: „A szabad demokraták egykulcsos személyi jövedelemadó és kétkulcsos, 5 és 20 százalékos, általános forgalmi adó bevezetését javasolják - közölte Demszky Gábor. A politikus szerint az adócsökkentés növelné az állami bevételeket, ösztönözné a legális foglalkoztatást, és több pénzt hagyna a gazdaság szereplőinél”. Ez év januárjában Gyurcsány Ferencet is megihlette a történet: „Arra kértem a pénzügyminisztert, hogy gyorsítsa fel az ellenőrzést és a kifizetést – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP tegnapi országos konferenciáján annak kapcsán, hogy a késedelmesen visszautalt áfa miatt ügyészségi nyomozás indult Draskovics Tibor ellen” – adta hírül az MTI. Tovább olvasván pedig ezt látjuk: „A kormányfő szerint komolyan kell venni az SZDSZ kezdeményezését, miszerint jelentős adócsökkentést és -egyszerűsítést kell elérni, ezért arra kérte a kormány több miniszterét, hogy vizsgálják a lehetőségét – többek között – akár az egykulcsos szja-rendszernek, de nemcsak fiskális logikával, hanem a versenyképesség szempontjából is, s ha lesz, amiben megegyeznek, annak bevezetésével ne várjanak 2006-ig”.

Egykulcsosat akartak, még az Orbán-kormány alatt. Egykulcsosat szorgalmazott Demszky. És Kuncze (lásd az SZDSZ nem is idézett hírcsokor-archívumát), de egykulcsosat szeretne – honlapja szerint – Eörsi képviselő úr; Horn Gábor szerint viszont kitartanak a kétkulcsos személyi jövedelemadó tervénél.

Talán, egymás között, nem ártana egyeztetniük a véleményüket.

Mielőtt az MTI-ről kezdjük feltételezni – hiszen miért is kételkednénk mi az SZDSZ megfontoltságában, nem igaz…? -, hogy talán-talán nem elég következetesen adják vissza mindig a híreket…

Tamási Orosz János

 .

Vissza a kezdőlapra