2005. június 20. hétfő 20:43

Levelet hozott a posta!

Vámbéry expedíció

 Dunaszerdahely - Teherán: nyolcezer kilométer Vámbéry Ármin nyomában

 

Az Egyesült Magyar Ifjúság nevű, fiatalokat tömörítő szervezet egy nem mindennapi kezdeményezés támogatását, megvalósításának hatékony segítését vállalta fel.

Egy Felvidéken (Szlovákia) élő, alig 23 esztendős magyar fiatalember elhatározta, hogy a neves kelet-kutató, Vámbéry Ármin nyomába szegődik, s a világhírű utazó orientalista útját követve eljut Perzsia fővárosába, Teheránba. Nyolcezer kilométeren át a forró hőségben, nyolcvan nap alatt (2005. július elsejétől), két keréken, egyedül.

A Vámbéry emléktúrának elnevezett expedíció ugyanis egy kerékpáros túra, melynek célja távolról sem a megszállott kilométergyűjtés: a fiatalember hírét szeretné vinni a felvidéki Szentgyörgy híres szülőttének, Vámbérynak. Fontosnak tartja Vámbéry Ármin (1832-1913) szellemi örökségének ápolását, hiszen sokat köszönhet neki a magyarság, de a nyugati társadalom is. Hányatott sorsú gyerekkora és félig béna lába ellenére első európaiként járta meg Buharát, Közép-Ázsia legtitokzatosabb városát. Életcéljának tekintette a magyarok és a magyar nyelv eredetének felkutatását. Vámbéryhoz, a Kelet legjobb ismerőjéhez gyakorta fordult tanácsért a francia III. Napóleon, az angol Viktória királynő, de még a török Abdul-Hamid szultán is. Többek között neki köszönhetjük a magyar nemzeti ereklyék Törökországból Magyarországra való visszajuttatását is. Óriási akaratereje és bátorsága eredményeképp elérte célját. Hazatérvén ezeket a sorokat vetette papírra: "Meg se próbálkozom leírni azt a benyomást, melyet édes hazám viszontlátása keltett lelkemben. Gyönge is volna hozzá a toll, hogy tolmácsa lehessen annak a meghatottságnak, mellyel amaz ország földjére léptem, melynek őstörténete elsősorban ösztönzött veszedelmes vándorutamra, s amelynek nemzeti kezdetei, mint említettem, már ifjúkoromban életre keltették bennem azt az érdeklődést, melynek kielégítése végett mondhatatlan veszedelmekkel és nélkülözésekkel járó utazásomra vállalkoztam".

Most, másfél évszázad múltán, ugyanilyen akaraterővel, elszántsággal és bátorsággal kel útra a felvidéki fiatalember is, hogy Vámbéry után ő is meghódítsa a varázslatos keletet. Hogy útja sikerrel járjon, abban mi is sokat segíthetünk neki.

Az Egyesült Magyar Ifjúság, mint az expedíció egyik fő támogatója és magyarországi szervezője arra kéri a honi média, sajtó képviselőit, hogy lehetőség szerint minél nagyobb nyilvánosságot biztosítsanak ennek a nemes vállalkozásnak, illetve aki teheti, anyagilag is segítse az expedíció megvalósulását.

 Legyen Ön is az expedíció médiapartnere!

További információ és részletek:

Tel: 06 20 457 1687

E-mail: daney@freedom.hu

Köszönettel:

Skrivanek Dániel

alelnök,

Egyesült Magyar Ifjúság

 .

Vissza a kezdőlapra