2005. július 18. hétfő 22:32

 

Böjte Csaba szovátai beszámolója

 

Kedves Testvéreim!

Az elmúlt héten Szovátán, s annak környékén, voltam. Páll Marikával és a többi munkatárssal. Hosszan látogattuk napközi otthonainkat, meglátogattuk a munkatársakat, a hozzánk járó gyermekek családjait, a helybeli lelkipásztorokat, lelkészeket, polgármestereket.

Természetesen nagyon sok olyan családot, falut is meglátogatunk, ahol még alapítványunk semmilyen tevékenységbe nem kezdett bele.

Úgy érzem, hogy nagyon szép és fontos munkát folytatnak a Nyárád,- és Küküllő-menti munkatársaink. Erőfeszítésüket szép eredmények kísérik. Igazából mindenütt, és nemcsak katolikus, hanem református, unitárius családokban, közösségekben is igénylik segítségünket, munkánkat.

Nagyon sok magára maradt ember vergődik a szegénység, a nincstelenség hálójában, sajnos az alkohol, a tudatlanság is nagyon szedi az áldozatait. Gazdaságilag az egész térség gondokkal küzd. Sajnos az évekkel ezelőtt még sikeres vállalkozók is komoly problémákkal néznek szembe. A fából készült termékek elértéktelenednek, azáltal, hogy az Eurót nagyon visszafogták az utóbbi évben. A mezőgazdaság igazából csak önfenntartásra alkalmas. Külföldi befektetők jóformán nincsenek ebben a térségben.

Remélem, hogy majd lesz alkalmam szóban is beszámolni ezekről az élményekről. Természetesen az lenne jó, ha egy alkalommal együtt, közösen szánhatnánk néhány napot ezen vidékek, családok látogatására. Vegyétek ezt akár meghívásnak is.

Ma szeretnék a reggeli mise után átmenni Zsombolyára, ott is elkezdtünk "szépülni". Holnap Szárhegyre szeretnék lemenni, fontos döntéseket kellene ott meghozni, de a környékbeli falvakban is szeretnék néhány családot meglátogatni.

Szerda délelőtt Bakó Pál atyával átmegyek Mikházára, itt áll az egyik legrégebbi és legszebb erdélyi ferences templom, Nyárád-menti szép környezetben, a Bekecs aljában.

Csütörtökön de. 11 órára Sepsiszentgyörgyre vagyok híva, hogy ott a roma iskola kérdéseiről egyeztessünk. Délután a Tusnádfürdői Szabadegyetemen (Tusványoson) kell előadást tartanom.

Péntekre Moldvába várnak, úgy gondolom, hogy ott is fontos dolgokat kell véglegesíteni.

A szovátai beszélgetés során úgy döntöttünk, hogy alapítványunk csak az iskolaépítésre és a frumozai ház működtetésére koncentrál. Augusztus elsejétől a csángó "keresztapa" számlát alapítványunk zárolja. Így nekünk csak az iskola építésével kapcsolatos alszámlánk marad életben. A beszélgetés nagyon nyugodt, megoldásokat kereső légkörben zajlott. Istennek hála, világossá vált előttem is, hogy mi az én dolgom. Így is óriási a feladat, és a kihívás, amit Moldvában felvállaltunk.

Szeretettel köszöntök mindenkit, búcsúzom, megyek a vasárnap reggeli szentmisére.

Szeretettel, Csaba t.

 .forrás: erdely.ma

Vissza a kezdőlapra