2005. szeptember 19. hétfő 19:50

 

Vajdasági vizsgálóbizottság

 

Kétnapos ülést tart Brüsszelben az Európai Néppárt vezetősége. Martens elnök úr bejelentette, hogy a párt vizsgálóbizottságot küld a Vajdaságba. Meghívják a vajdasági magyarok képviselőit is Brüsszelbe - Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke, az Európai Néppárt alelnöke javaslatára.

Orbán Viktor szerint továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítania az Európai Uniónak, azon belül pedig az Európai Néppártnak a térségre a jogállamiság és az emberi jogok szempontjából, világossá kell tenni Szerbia számára, hogy az EU-hoz ezek tiszteletén keresztül vezet az út.

A néppárt vezetősége egyelőre teljes jogú tagság helyett kétéves megfigyelői státust javasolt a csatlakozni kívánó legnagyobb román kormánypárt számára, és a tesztidőszak alatt "szigorú vizsgálat alá veszik mindazt, ami ott történik". Ezt a javaslatot a vezetőség egyhangúan elfogadtam valamint hasonlóan támogatta azt az előterjesztést, hogy a másik kormánypártnak, a Konzervatív Pártnak jelenleg nem fogadják el a jelentkezését. Az ülésen Orbán Viktor mellett Szájer József, Gál Kinga és Surján László is résztvett.

 .

Vissza a kezdőlapra