2005. szeptember 29. csütörtök 23:39

 

Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták képviselőcsoportja az Európai Parlamentben

Fraktion der Europäischen Volkspartei (Christdemokraten) und europäischer Demokraten im Europäischen Parlament

Group of the European People's Party (Christian Democrats) and European Democrats in the European Parliament

Groupe du Parti Populaire Européen (Démocrates-Chrétiens) et Démocrates Européens au Parlement européen

                                

Sajtóosztály  - Pressedienst - Press Office - Service de Presse

 

 

 

Szoros magyar-osztrák együttműködés az Európai Unió osztrák elnöksége alatt

 

Közös fellépés a kis- és középvállalkozások erősítésére és Horvátország uniós tagságának érdekében

 

Tegnap este magyar kezdeményezésre az Európai Parlament Néppárti Képviselőcsoportjának magyar és osztrák delegációja közös találkozót tartott.  Az osztrák EU elnökség előestéjén nagyon fontos az Európai Parlamentben az együttműködés erősítése.  Politikai törekvéseink a legtöbb esetben fedik egymást.  Közös fellépéssel természetesen nagyobb erőt képviselünk a képviselőcsoportban és a Parlamentben is, hangsúlyozta Szájer József az Európai Néppárti Képviselőcsoport alelnöke és Ursula Stenzel, az Osztrák Néppárti Delegáció vezetője. 

 

Erős együttműködésre kell törekedni a kis- és középvállalkozók helyzetének erősítése érdekében.  Pártjaink - mivel két hasonló társadalmi felépítésű országban élünk - a kis- és középvállalkozások hatékony támogatását alapérdeknek tartják.  Európában a kis- és közepes méretű családi vállalkozások befolyását nemcsak megtartani, hanem erősíteni kell.  Ezért fogunk küzdeni az Európai Parlamentben, az osztrák EU elnökség idején is jelentette ki Ursula Stenzel. 

 

A találkozón nagy hangsúlyt kapott Horvátország Európai Uniós törekvéseinek közös hatékony támogatása, mindkét delegáció azonos véleményen van abban a kérdésben is, hogy Horvátország mindent megtett a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért.  A csatlakozási tárgyalások megkezdésének további halogatása - különösen annak fényében, hogy október 3-án valószínűleg megkezdődnek a Törökországgal való tárgyalások - mindkét delegáció számára elfogadhatatlan, hangsúlyozta Szájer József és Ursula Stenzel. 

 

Gál Kinga, a nemzeti kisebbségekért felelős magyar képviselő külön üdvözölte a találkozón megjelent Michl Ebner dél-tiroli képviselőt. Gál kiemelte, hogy az észak-olasz tartományban az őshonos osztrák közösség számára biztosított autonómia példaként szolgál az erdélyi magyarság számára is. A két delegáció további szoros együttműködésben állapodott meg a kisebbségek kérdésében is.

 

 .

Vissza a kezdőlapra