2005. augusztus 26. péntek 21:49

 

Egerek és emberek…

…avagy hogy kerül előbbi a kalácsba. És mi köze a szocialista munkamorálnak a munkanélküliséghez? Mit mondjak - imádom, amikor hülyének néznek…

 

Amikor megpróbálják megmagyarázni, hogy a munkanélküliségi ráta növekedését pozitívan kell értékelni. Mert ha több a munkanélküli, az jó. Természetesen meg tudják indokolni ezt a képtelenséget (is). Munkanélkülinek az számit, aki valamelyik munkaügyi központban regisztrált álláskeresőként van nyilvántartva. Tehát minél többen keresnek munkát, annál jobb - növekszik a munkaképes réteg aktivitása. De tessék mondani, az kinek, és miért jó, hogy több embernek kell munkát keresnie?

Munkát a központokban „persze” ritkán tudnak felajánlani, lévén az üres álláshelyek nagy részét egyáltalán nem jelentik be a cégek; a toborzást inkább ismeretségen belül, illetve fejvadász cégeken keresztül végzik.

A „mókás” része a dolognak az, hogy aki valamely munkaügyis tanfolyamon átképzésben vesz részt, máris kikerül a munkanélküli statisztikából. Aki a munkanélküli járadéka lejártakor nem kéri a további regisztrációt, az szintén nem szerepel a statisztikában. És minek is kérné? Munkát nem tudnak felajánlani neki, pénzt nem kap, csak a munkaügyi központban kötelező havonkénti megjelenést nyújtja a gondoskodó állam. Valószínűleg a kimutatásokban ők alkotják az „inaktívak” jelentős részét. Hogy ők miből élnek, az egy jó kérdés. Szociológusokon kívül legfeljebb az APEH keresi a választ. Azért is örömmel kell fogadni a 7,1 százalékos munkanélküliségi rátát, mert az EU-ban rosszabb ez a mutató. Logikus: örüljünk, mert a másik tehene döglöttebb.

Mostanában egyre gyakrabban találkozni ilyen okos gondolatokkal. Az elmúlt hetek magyar-nemzetközi focimeccsein is voltak hasonló színvonalú kinyilatkoztatások: nem baj, hogy tönkrevernek minket, de jól játszunk, és különben meg mi lett volna, ha... A bajom csak az, hogy gólhelyzetre nem adnak pontot, arra se, ha egy csapat változatosság kedvéért néha futkározik is a pályán. Ezt a játékot is gólra játsszák, észre kéne már venni! És ha egy csapat több góllal kikap, az ritkán játszik jól, és nem egyenrangú ellenfélnek szokták hívni.

A pályákon megjelent magyarokon viszont messze „túl” tettek az RTL Klub közvetítései. Sikeresen bebizonyították, hogy őket bizony tényleg csak a reklámokból származó bevétel érdekli, abból még egy hozzáértő riporter gázsijának kedvéért sem engednek. Már ha egyáltalán megfordult a fejükben, hogy lecseréljék „sztárriportereiket”. Akinek eddig kétségei voltak, most már lehetnek sötét elképzelései arról: milyen lesz jövőre a foci-vb közvetítése.

Majd, figyelemelterelésként, egérrel töltött kalácsot majszolunk a meccsek közben. Bár azt most kellett volna venni - jövőre talán már nem lesz. Elvileg a hipermarketekben mostantól jobban fognak ügyelni a higiéniára. Természetesen itt is kaptunk egyet a pofánkba. Valamelyik okostojás csak benyögte az egyik reggeli tévéműsorban, hogy azért voltak a gondok a szigetszentmiklósi áruházban, mert mi, magyarok, még mindig a szocialista munkamorál szerint dolgozunk. Szeretném megkérni a műsorban szereplő urat, hogy tegyen meg nekem egy szívességet...

Én marha meg azt hittem, hogy az ÁNTSZ által felfedezett hiányosságok mögött a dolgozók túlhajszoltsága áll. Hiszen azt csak a hipermarketek ünnepélyes megnyitóin előszeretettel szónokló kormánypárti politikusok hiszik, hogy az ott dolgozók egy nagy családot alkotnak, akiknek jogait az EU nyugati feléről jött munkaadóik nálunk is ugyanúgy tiszteletben tartják. Miért tartanák tiszteletben? Idejönnek a „Balkánra”, annak rendje-módja szerint leadóznak a kormánynak, teremtenek valamennyi munkahelyet - amivel odafönt büszkén dicsekednek is - innen kezdve szabad a pálya. Az, hogy a szakszervezetek ki vannak tiltva a hipermarket-multiktól, az egy (állítólag) szociális beállítottságú kormányt miért érdekelne?

Jártam már néhány hazánkban jelenlevő multi otthoni áruházában - odakint mintha komolyabban vennék a dolgozók jogait, a megfelelő munkakörülmények biztosítását, a munkavédelmi előírásokat. Tudom én, hogy nálunk is van érdekvédelem: bizalommal lehet a Munkaügyi Bírósághoz fordulni. Az a bajom, hogy amikor a bíróságra kell menni, akkor már késő. Egyszerűbb lenne, ha kormányunk olyan magatartást mutatna, amivel megelőzné a nyugati befektetők kedvét a dolgozók túlhajszolásától, megalázásától. Tényleg fontos a munkahelyek teremtése, de nem így! Nem véletlen, hogy a hipermarketekben folyamatosan van felvétel. Jó tudni, hogy nem a „korlátlan karrierlehetőség” miatt van náluk állandóan üresedés. Vajon mit élhet át ott egy ember, ha inkább vállalja a bizonytalanságot? És azt sem árt odafönt figyelembe venni, hogy a multik a profitért vannak, nem a vásárlókért. A politikusok pedig jó, ha észben tartják, hogy a vásárlók négyévenként szavazni is járnak.

Én vagyok persze a hülye, amikor azt hiszem, hogy a politikusok törődnek ezzel.

Tényleg hülye vagyok, mert négyévenként tényleg fontosakká válunk.

…Tisztelet a kivételeknek; mert, ugye, akinek meg nem inge, ne vegye magára…

Főleg ne egy multinál. Ki tudja, mit raknak ott bele egy ingbe, ha rájönnek, hogy politikus fogja hordani.

Kiss János

 .

Vissza a kezdőlapra