2005. szeptember 17. szombat 21:22

 

Az ember tragédiája

2.

 

Második kép: almaszeletelés bicskával, vörös zászlón felirat: „igazságosság". ... Igazságosság az, ha közös céljainkhoz mindenki hozzájárul, de a tehetősebbek többet kapnak, a rászorulók pedig többet adnak. Hmm, ennek mintha nem egészen így kellene lennie. Az emeszpé szórólapjára sem így írták persze, csak az én örökké elégedetlenkedő tudatalattim olvastatja velem imigyen.

A kép nagyon jól sikerült. Kár, hogy olyan pici a szelet, amit a bicskával vagdos az a kéz. Jóllakni nem fogunk tőle, de legalább csöndben vagyunk, amíg csócsáljuk. Addig se zaklatjuk az osztogatókat, osztogatás közben, felesleges kérdésekkel. Hogy például: nekünk miért csak ennyi jut, és sajátmagának miért ad olyan sokat? Ez az alma régmúlt idők szovjet-magyar testvéri osztozkodását juttatja eszembe. Hiába, a megrendelő nehezen felejti a régi beidegződéseket.

A színek lecserélése Mátrix-zöldre nagyon menő, biztos sok pályakezdő munkanélküli fog miatta az emeszpére szavazni. Nálam a csupazöld színkavalkád első láthatáskor okozott némi képzavart, ugyanis a bicskának kb. fél percig nem vettem észre a pengéjét, és csak egy széttrancsírozott almát, meg egy töltényt (gy.k. a bicska nyele) láttam a képen. Nem nagyon akartam megérteni, mire akarnak utalni a golyóbissal. Mindegy, úgy látszik, túl pesszimistán tekintek a világra.

Igazságosan osztozni persze nem csak almaszeleteken szoktunk, hiszen a törvény előtt is mindenki egyenlő. No hiszen! Százmilliárdot lopni statisztika, százezret lopni halálos bűn. Ez amolyan "kissztálinos" megjegyzés volt részemről, hadd örüljön a Kóka. Az emeszpé új identitásában, - legalábbis a szórólapjukon - nyomát se találtam a törvény előtti egyenlőségnek, nyilván álmukban sem gondolnak ilyesmire.

Gondolnak viszont a gyermeket nevelőkre. Választásokra tekintettel, - talán bizony hangulatjavítási célból?- jövőre megemelik a családi pótlékot, de lecsökkentik a családi adókedvezményre jogosultak körét. Emeszpé részéről logikus(?) lépés: szerintük az adókedvezményből kiszorultak - akik emiatt a megemelt családi pótlékkal semmit nem nyernek - kisebb szavazótábort képviselnek, mint a "panelprolik", akiket a szocik biztos, és megtartandó szavazathozóknak tartanak. A következő pár hónapban feltételezhetően sokszor fogjuk hallani, milyen jól élnek az emberek a felújításra szoruló panelokban, és hogy megemelkedett már az életszínvonal! Lassan el is lep minket.

Kiss János

 .

Vissza a kezdőlapra