2005. szeptember 20. kedd 23:24

 

Az ember tragédiája

3.

 

Harmadik kép: és mindjárt kettő… Gerendán egyensúlyozó tornászlány az egyiken, a másikon talán ugyanezen leány, paprikával a szájában. Vörös zászló újabb önszuggesztiós felirattal: "bátorság".

Mert az emeszpének van bátorsága meghozni azokat a döntéseket, amiket mások hosszú éveken át halogattak. Mert az emeszpé és jogelődje még sosem volt hatalmon és ezért nem tudtak jót cselekedni a magyarokkal és az elmúlt három évben sem ők kormányoztak, hanem a marslakók. Vagy eddig nem volt bátorságuk? Pedig döntéseket hoztak régebben is, - eszerint pofátlanul, vagy gyávaságból. De most már van új identitás igazságossággal, biztonsággal, bátorsággal.

Bátran harcolnak a feketegazdaság ellen. Hallani, hogy kommandókkal ütnek rajta építkezéseken, ahol aztán elkapják az összes feketén dolgozó munkást. Ha nem magyar állampolgár, ki is utasítják ezeket a külföldi kubikusokat, társadalmunk legfőbb ellenségeit. Egyszer szeretném azt hallani, hogy a feketén dolgoztatót is előállítják, megbüntetik, becsukják! Hogy annak pénze van, politikai kapcsolatai, netalán hatalma? És mi lesz az igazságossággal?

Választásokra tekintettel bátran beszélnek az adócsökkentésről is. Kevésbé hozzák szóba a családi adókedvezmény csökkentését, inkább a családi pótlék emelésével vakítanak minket. Aztán hogy ezzel a sok csökkentéssel jár-e egyáltalán jól valaki a szupergazdagokon kívül, azt még nem hallottam. Eddig két számot ismerek: egy két gyerekes családét - ők rosszul járnak -, és a jövő tavasszal leköszönő miniszterelnökét - ő jól jár. Mi is, mert végre távozik.

Az emelésre kerülő adókat ennyire nem propagálják. Nem is kell, megteszi helyettük az ellenzéki sajtó. Az emeszpé központi lapjában meg bátran leírják, hogy az elmúlt három év sikertelenségeiért egyedül a jobboldalt terheli felelősség, ők a hibásak mindenért. Nem is értem, miért kell választásokat kiírni, amikor már most is - és három éve folyamatosan- jobboldali kormányunk van.

Gyanítom, a következő pár hónapban igazságosság, biztonság, bátorság felkiáltásokkal olyan mutatványokat fogunk látni, hogy égnek fog állni a hajunk - ha ugyan nem téptük ki mostanában. Mutatványokat, mint a cirkuszban. Minek is nevezte Hiller az emeszpét programbeszédében? Vándorcirkusznak? Hiába az új identitás, ha a bohócok a régiek.

Kiss János

 .

Vissza a kezdőlapra