2005. szeptember 23. péntek 22:05

 

ElgURulÓ

Az ECOSTAT közel, az euró távol

 

Nem bátor nemzeti önvédelem, hanem érdekeink elleni merénylet az euróövezethez való csatlakozás halasztása. A Medgyessy-Gyurcsány duó két évet már csúsztatott, mára 2010 már csak vágyálom.

Az euró válságban van, a kormány felesleges terheket rak a nyakunkra, amikor erőlteti az euró bevezetését. Lám Olaszországban is vannak, akik visszakívánják a sokszámjegyű lírát. Gyakran hallani ilyen vagy hasonló vélekedést. 

A kormánnyal nem az a baj, hogy erőlteti az euró bevezetését, hanem hogy hibás gazdaságpolitikájával éppen halasztja, a bizonytalan messzi jövőbe helyezi.

Az euró bevezetése nem egyszerűen döntés kérdése. Feltételei vannak. E feltételek megléte mindannyiunknak jó. Jó olyan országban élni, ahol kicsi az államadósság, ahol nem vágtat az infláció, és nem költekezik túl az állam. A mai sanyarúságból ide eljutni nehéz feladat. Gyurcsányéknak a csökkenő infláció ellenére mintha bele törött volna a bicskája.

Tekintsük át, hogy mi előnye lenne az euró bevezetésének!

A hazai fizetőeszköz cseréjével megszűnne az árfolyamkockázat. A nemzeti valuta le- és felértékelése nem okozhat többletterhet az állampolgároknak, továbbá nem használható fel az árfolyam-politika a fizetési mérleg egyenlegének javítására, ami ésszerű és felelős gazdaságpolitikára kényszeríti a mindenkori kormányt. Utazásaink során megspórolhatjuk a pénzváltás költségeit, a külkereskedelemben érdekelt cégek csökkenthetnék költségeiket. Az euró-övezetben könnyen összehasonlíthatók az árak, átláthatóbb a kínálat, tehát erősödik a verseny. Ezen a fogyasztó nyer. Az euró bevezetésével eltűnik az a veszély is, hogy a magyar gazdaságot mesterséges árfolyammozgást előidéző akciók, spekuláns támadások károsítsák.

Surján László

 .

Vissza a kezdőlapra