2005. szeptember 23. péntek 23:43

 

Wass Albert szobra és emléktáblája is süllyesztőbe került Vicén

Wass Albert szobra után a Romániában háborús bűnösnek tekintett egykori író nevét viselő iskola emléktáblája is a süllyesztőbe került Vicén - írja a mai Krónika. A Beszterce-Naszód megyei falu iskolája volt az utolsó az erdélyi tanintézetek sorában, amely a háborús bűnösként megpecsételt magyar író nevét viselte.

 

A Wass Albert elleni hadjárat újabb momentumaként, az iskolakezdést megelőzően, a névadónak emléket állító táblát a vicei iskola faláról le kellett venni. A romániai Beszterce-Naszód megye településének iskolája az utolsó volt az erdélyi tanintézetek sorában, amely a háborús bűnösként elítélt magyar író nevét viselte.

A közigazgatásilag Apanagyfaluhoz tartozó, színtiszta magyar lakosságú Vice általános iskolája 2001 áprilisától viseli az író nevét, azt követően, hogy a Beszterce-Naszód megyei tanfelügyelőség 2001 februárjában engedélyezte a névadományozást. Ugyanazon év október 21-én avatták fel az iskola udvarán az író mellszobrát - emlékeztet a lap.

Két évvel később azonban elkezdődtek az iskola neve és a szobor elleni áskálódások. Lőrinczi Károly vicei római katolikus plébános elmondása szerint a szomszéd település ortodox papja, a Nagy-Románia Párt (PRM) tagja tett feljelentést a bethleni ügyészségen. A vicei iskola akkori igazgatóját, Kulcsár Istvánt 2003 májusában beidézték az ügyészségre, hogy számot adjon, milyen alapon viseli a vicei iskola Wass Albert nevét. A feljelentés azt is firtatta, hogyan került az író szobra a vicei iskola udvarára.

Bár az idézésben csupán az iskola nevére vonatkozóan kért magyarázatot az ügyészség, a kihallgatáson a szobor ügye is szóba került. Ezt követően Wass Albert mellszobrát, törvényszéki végzéssel, eltávolíttatták az iskola elől. A szobrot mindmáig a helyi katolikus templomban őrzik.

 .forrás: erdely.ma

Vissza a kezdőlapra