2005. augusztus 23. kedd 18:46

 

Zathureczky Ede
(1903 Igló - 1959 Bloomington)


Mestere a rendkívüli egyéniségű Hubay Jenő volt, akinek köszönhetően sok neves magyar hegedűs járta a világot. Akkoriban a hegedűsök hazája volt Magyarország. Zathureczky Ede Hubay egyik legnagyobb tehetségű tanítványának bizonyult, aki hamarosan világhírre tett szert remek tónusával, virtuóz technikájával, csiszolt forma- és stílusérzékre valló játékával.

Koncertezett egész Európában és az Egyesült Államokban. 1920-tól hangversenyezett Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Svájcban, Olaszországban, Csehországban, Lengyelországban, a skandináv államokban és a nagyvilág sok városában.

1925-ben Amerikában aratott jelentős sikereket. Korának nagyhírű karmestereivel játszott együtt. A háborút követően járt az akkori Szovjetunióban és Kínában koncertezett.
Nyíregyházán 1934. január 10-én a Korona Szálló nagytermében koncertezett Bartók Béla társaságában.

1929-től Budapesten Hubay asszisztense lett a művészképzőn, majd ugyanitt 1935-től kinevezett tanár. 1943 és 1957 között a Zeneakadémia főigazgatója volt.
1937. Hubay Jenõ temetésén a tanítványok nevében õ búcsúztatta a mestert

Mint kiváló professzor, sok olyan nagyszerű hegedűst nevelt, akik tovább vitték a tőle kapott tudást (Kovács Dénes, Komlós Péter, Kocsis Albert, Halász Ferenc, Devich Sándor stb.).

1956-ban Bécsbe, majd egy évvel később Amerikába utazott, ahol az Indiana University (Bloomington) hegedűtanára lett. Két év után hazakészült, hogy ismét elfoglalja a hegedű mesteriskola vezetői posztját Budapesten. Eközben érte váratlanul a halál, amely a hangszerhez való ragaszkodás megható példáját mutatja: gyakorlás közben kiesett a kezéből a vonó. 56 éves volt.

Hegedûmûvészként különösen a romantikus zeneirodalom és a Bartók-mûvek kitûnõ tolmácsolója volt. Oktatóként a Hubay-iskola hagyományait folytatta. Mûvészi és pedagógiai munkásságáért Kossuth-díjjal tüntették ki.
 

 .