2005. szeptember 27. kedd 21:01

 

Borrell az alkotmányozásról és a pénzügyi kerettervről

 

 

Az alkotmány és a pénzügyi keretterv elfogadása a két legnagyobb kihívás az unióban Josep Borrell szerint. Az EP elnöke üdvözölte az új, romániai és bulgáriai megfigyelőket, és közölte, José Barroso bizottsági elnök is Strasbourgba utazik, hogy találkozzon a Parlament vezetőivel.

 

 

José BARROSO bizottsági elnök is részt vesz az EP elnökök konferenciájának ülésén szerdán - jelentette be Josep BORRELL, az Európai Parlament elnöke 2005. szeptember 26-án, hétfőn, a strasbourgi plenáris ülés kezdetén.

 

A házelnök úgy értékelte, hogy az EU előtt álló két legnagyobb kihívás jelenleg az alkotmány, illetve a pénzügyi keretterv elfogadásának kérdése. Borrell szerint az EP mindkettőben teljesítette vállalását, a 2007-2013-as időszak költségvetésére pedig „ambíciózus és ésszerű” javaslatot tett le az asztalra.

 

Borrell felidézte Tony Blair brit miniszterelnöknek az Európai Parlamentben tartott „csodás beszédét”, emlékeztette viszont az EU soros elnökségét: az ígéreteket valóra is kell váltani.

 

Az elnök úgy vélte, a jogalkotást megnehezíti, hogy pénzügyi terv híján nem ismeretes a rendelkezésre álló források nagysága, ez azonban szerinte nem teszi lehetetlenné a parlamenti munkát. A közeli jövőben elfogadandó jogszabályok közül Borrell kiemelte a REACH-irányelvet, a szolgáltatásokról, a munkaidőről szóló direktívát, valamint a légibiztonságról és a vasutakról szóló jogszabályokat.

 

Az alkotmányozásról szólva Borrell azt mondta, nem állt le a folyamat, mindössze „gondolkodási időről” van szó. Az elnök szerint nincs szó semmiféle jogi hiányosságról, működési zavarról, a nizzai szerződés ugyanis az alkotmány elfogadásáig megfelelően szabályozza az unió működését.

 

Borrell azt mondta, vitát kell folytatni Európa jövőjéről az uniós polgárokkal, a nemzeti parlamentekkel és a civil szervezetekkel.

 

A képviselők tapssal fejezték ki egyetértésüket, amikor a házelnök arról szólt, hogy a Bizottságnak mindenképpen tájékoztatnia kell a Parlamentet, mielőtt visszavonna egyes jogszabályokat. Borrell szerint a jobb szabályozás érdekében együtt kell működniük az intézményeknek. Az elnök negatív példaként említette, hogy jelenleg nem kevesebb, mint ötvenhat irányelv foglalkozik az európai termékek címkézésével.

 

Josep Borrell üdvözölte a bulgáriai és romániai parlamenti megfigyelőket, egyben sok sikert kívánt munkájukhoz.

 

 .

Vissza a kezdőlapra