2005. július 16. szombat 22:08

 

Amit az egyházközösségek Európáért tehetnek

Vasárnap kezdődik az idei „Európai Egyházközösségek Kollokviuma” Erfurtban. A kezdeményezés eredetileg König bíborostól származik.


Július 17. és 22. között rendezik meg az „Európai Egyházközösségek Kollokviumát” (CEP). A szervezők 17 országból közel 250 résztvevőt várnak. A CEP szabad egyesület, amelyet Franz König bíboros indított útjára. Nem-kormányzati szervezetként 1978 óta tanácsadói minőségben segíti az Európa Tanács munkáját.

A CEP ülésének fő témája az lesz, hogyan segíthetik a katolikus egyházközösségek – különösen a volt szocialista országok területén – Európa felépítését. Az ateista uralom alatt e közösségek sok tagja mártírhalált halt a hitért. A mostani ülést éppen erre emlékezve tartják a volt NDK területén.

A találkozó felolvasásainak kiindulópontja a II. Vatikáni Zsinat „Gaudium et spes” kezdetű lelkipásztori konstitúciója az Egyházról a mai világban. A CEP fontos információkat nyert az ezzel kapcsolatos, egész Európára kiterjedő körkérdése alapján. Kedden, nyilvános pódiumbeszélgetés keretében többek között Dieter Althaus, Thüringia tartomány miniszterelnöke is jelen lesz a találkozón.

KAP/MK

 .

Vissza a kezdőlapra