2005. július 19. kedd 22:27

 

Az EBRD 32 millió euróval beszáll az M6-os finanszírozásába

 Az építő és a banki konzorciumok meghívására beszáll a magyarországi M6-os autópálya építésének finanszírozásába a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a keddi londoni bejelentés szerint 32 millió euró kölcsönt ad az összesen 480 millió eurós beruházáshoz.

 

A közlemény szerint a kelet-európai átalakulás pénzügyi segítésére 14 éve alakult londoni bankot a Budapestet Dunaújvárossal összekötő 58 kilométeres autópálya finanszírozó bankcsoportja, a Bayerische Landesbank, a Commerzbank AG, a KBC Finance Ireland, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt., a Kereskedelmi és Hitelbank Rt., valamint a KfW hívta meg a konzorciumba.

Emellett az építő M6 Duna konzorcium is "erőteljes érdeklődésének adott kifejezést" az EBRD részvétele iránt, mivel a banknak jelentős tapasztalatai vannak az állami és a magánszektor együttműködésével (PPP) megvalósuló magyarországi útberuházások finanszírozásában, beleértve az M5-ös autópálya koncessziós szerződésének átalakítását, és az út Szegedig történő meghosszabbításának finanszírozását - áll az EBRD keddi londoni közleményében.

Az M5-ös finanszírozási rendszerének átalakítása néhány hete a 2004-es év európai refinanszírozási ügylete díját kapta a londoni Euromoney gazdasági kiadói csoporttól, amely szerint az ügylet "össze tudta békíteni a magánbefektetői és az adófizetői érdekeket".

Az év elején a Project Finance International (PFI) című, a Thomson Financial pénzügyi elemző és adatszolgáltató csoport kiadásában megjelenő beruházás-finanszírozási szakfolyóirat az M5-ös díjfizetősből matricássá alakítását a tavalyi év térségi infrastrukturális ügyletének díjával ismerte el.

Az M6-os beruházásról Gavin Anderson, az EBRD infrastrukturális ügyletekért felelős üzleti csoportjának igazgatója kedden azt mondta: a tranzakció "példát állít az egész térség elé" arra, hogy a jól előkészített és megfelelően pályáztatott koncessziós ügyletek miképp eredményezhetnek sikeres beruházásokat.

Magyarország súlya - a többi kelet-európai új EU-tagállaméhoz hasonlóan - folyamatosan csökken az EBRD finanszírozási programjaiban. Magyar fejlesztésekre a bank tavaly már csak három programot írt alá 259,1 millió euró értékben, a 2003-ban újonnan aláírt hat, összesen 379 millió euró értékű finanszírozás után.

Jean Lemierre, az EBRD elnöke ugyanakkor a bank májusban tartott idei közgyűlése előtt az MTI-nek azt mondta: Magyarországon az EBRD továbbra is erőteljesen részt akar venni a PPP-módon megvalósuló beruházási programok finanszírozásában, elősegítendő, hogy Magyarország ezekhez hosszú távú kereskedelmi finanszírozásokat tudjon mozgósítani.

 .forrás: MTI

Vissza a kezdőlapra