2005. szeptember 18. vasárnap 21:36

 

Újra birtokba vehetjük szülőföldünket, ne késlekedjünk!

Sürgősségi kormányrendelettel november 30-ig hosszabbították meg a föld- és erdő-visszaszolgáltatási kérvények benyújtásának határidejét. A  román kormány azzal indokolta meg a határidő több mint két hónappal való meghosszabbítását, hogy nem minden egykori tulajdonosnak volt ideje beszerezni a szükséges iratokat.

 

Tamás Sándor Kovászna megyei RMDSZ-es képviselő felhívással fordul mindazokhoz, akiknek egykor elkobozták föld- és erdőtulajdonaikat, hogy éljenek a lehetőséggel és igényeljék vissza jussukat. Újra birtokba vehetjük szülőföldünket – írja közleményében Tamás Sándor, aki szerint mindenki, akinek volt, visszaigényelheti és visszakaphatja erdőterületét, ha az erdő helye szerinti polgármesteri hivatalhoz fordul. A képviselő emlékeztet arra, hogy a természetes személyek esetében a jelenlegi jogszabály eltöröl minden korlátot, egyetlen feltétel, hogy az igénylő legyen román állampolgár, a közbirtokosságok esetében pedig lényeges változás az, hogy a közbirtokosságoknak egészében visszaállítják volt tulajdonát, és nem csak az erdőt, hanem a legelőt és kaszálót egyaránt vissza kell adni. Tamás Sándor felhívásában hangsúlyozza: nyolcvan év után ez az első, teljes körű visszaszolgáltatást garantáló jogszabály, amely a világ bármely részén élő román állampolgárt megilleti, ezért éljen a lehetőséggel mindenki, és igényelje vissza jussát.

Ugyanakkor a kormány elfogadta a kárpótlások módszertanát azon ingatlanok esetében, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni. A Tariceanu-kabinet a kárpótlások hiteles megállapítása érdekében központi irodát hoz létre, ahol minden korábbi határozatot felülvizsgálnak, és a piaci árak figyelembevételével megállapítják, hogy hány részvényre jogosultak az egykori tulajdonosok.

Nagy Zsuzsanna

 .forrás: erdely.ma

Vissza a kezdőlapra