2005. augusztus 24. szerda 21:40

 

Leforrázott szegfűt adtak át fiatalok Szili Katalinnak Marosvásárhelyen

 

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke az Erdélyben tett magánlátogatása alkalmával augusztus 24-én 11 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában találkozott az RMDSZ Maros megyei politikusaival, valamint önkormányzati tisztségviselőivel, zárt ajtók mögött. A találkozó után Szili Katalin 12 órától sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. A sajtótájékoztatóra szánt bevezető-beszédét egy fiatalember szakította félbe rögtön az elején, aki az erdélyi magyar fiatalok nevében átadott neki 4 szál szegfűt, amellyel idézőjelesen „megköszönték" a magyarországi kormánypárt álláspontját, amelyet a december 5-i népszavazást megelőző kampány ideje alatt tanúsított. A tájékoztató megtartása után a romániai sajtó megkérdezte az elnökasszonyt, miként vélekedik az „ajándékról"? Szili Katalin nem kívánta kommentálni az esetet, végül pedig megpróbálta ironizálni azt, azzal, hogy „egy olyan cselekedet, amiben egy nőnek fonnyadt virágot adnak, önmagáért beszél".

A sajtó kérdésére a magukat megnevezni nem akaró fiatalok megjegyezték, hogy a szegfűk nem voltak fonnyadtak, csupán kissé le voltak forrázva, hiszen a népszavazás eredménye úgy hatott rájuk, mintha forró vízzel nyakon öntötték volna őket. Éppen azért választották véleményük kifejezésére ezt a formát, mert meg akarták adni a tiszteletet ami egy nőnek kijárt, elvégre nem dobálhatták meg záptojással vagy romlott paradicsommal… Arra a kérdére, hogy miért nem akarják nevüket adni az akcióhoz, azt mondták azért, mert nem kívánnak „nevet szerezni" maguknak a nyilvános szerepléssel, csupán az volt a céljuk, hogy kifejezzék: a kettős államolgárság ellen kampányoló párt tisztségviselőit továbbra sem látják szívesen, és fél év alatt nem felejtették el, hogy azok, akik jelenleg valamiféle nemzetpolitikáról beszélnek, milyen álláspontot képviselnek a valóságban.

Az elnökasszony elmondta, hogy ellátogat Sepsiszentgyörgyre és Csíkszeredába is, a fiatalok pedig a maguk során azt, hogy remélik, valamilyen hasonló kedves és barátságos fogadtatásban fog részesülni ezekben a városokban is. 

 .forrás:erdely.ma

Vissza a kezdőlapra