2005. augusztus 18. csütörtök 11:09

 

Boldog Gizella arcképe Lövétebányán

 

Egyetlen olyan templomot találtunk a Kárpát-medencében, amelynek Boldog Gizella a névadója. A Hargita lábainál lévő alig 150 lelkes kis település Szentkeresztbánya filiáléja. Feleségemmel úgy döntöttük, hogy ennek a közösségnek adományozzuk Szabó Béla Leó Boldog Gizellát ábrázoló festményét.

 

Mintha Szent István, Szent Imre és Szent Gellért elhalványította volna első királynénk alakját. Noha őt is boldogként tiszteli az egyház és a veszprémi egyházmegyében kiemelt kultusza van, templomot, mely nevét viselné nem találunk közelebb, mint az erdélyi Lövétebánya területén.

Két ablak iskola, két ablak templom

E kis település valaha egy vasbányának adott otthont, s a kitermelt ércet a közeli Szentkeresztbánya nevű településre vitték, az ottani vaskohó dolgozta fel. A vasbánya régen megszűnt, a rendszerváltás után a kohó is követte a példát. Lövétebánya temploma egy két teremből álló épület egyik terme. A másikban a betűvetést tanulják a gyerekek összevontan járva az I-IV osztályba. Bizony a település igencsak rászorul az égi közbenjárásra.  

Érdemes néhány szót szólni Szentkeresztbányáról is. Ilyen települést ma nem találunk a térképen. Szentegyházasfalu része, a román név Vlahita. A településnek két része van, két temploma, s néhány éve e két templom két plébánia. Szentkeresztbánya egyházi történetét az Interneten is megtaláljuk. Ami ott nem olvasható, azt néhány képpel bemutatom. A 2000. jubileumi évre érdekes emlékművet állítottak a templomkertben.

A templom másik oldalán a régi temető, s a mögött látszik a régi vasöntöde, amely mai állapotában szintén temetőbe való.

A település tehát, amelyet még a blokkházakban is szinte kizárólag magyarok laknak vigasztalan képet mutat, de a környék - a Hargita lábainál vagyunk - gyönyörű. Talán ebben is reménykedik Balázs Hegedűs József plébános, aki ifjúsági házat emelt, amelynek tetőterében két négyágyas s egy nyolc ágyas vendégszobát létesített, nagy közös előtérrel, kis teakonyhával, két fürdőszobával. Kisközösségnek, vagy családoknak is ideális és olcsó nyaralási lehetőség a székelyföld szívében.

Gépkocsival csillagtúra szerűen minden bejárható, a helyiek szerető kedvessége pedig luxus szállóvá emeli az egyszerű de nagyszerű szállást.

A falu szélén három karvastagságú csövön ömlik a semmibe a kicsit vasas, de kellemes ízű borvíz. Az egyik szomszédos falu a székelykapuiról híres Máréfalva. Végezetül álljon itt az egyik kapu felirata, amely nyilvánvalóan még 2004. december 5-e előtt készült, de azóta százszorosan érvényes figyelmeztetés mindannyiunknak:

ŐSEIDNEK SZENT HITÉHEZ - NEMZETEDNEK GYÖKERÉHEZ - TESTVÉR NE LÉGY HŰTLEN SOHA

Bár megfogadtuk volna.

Surján László.

Vissza a kezdőlapra