2005. július 18. hétfő 15:58

 

A MAGOSZ jogi lépéseket fontolgat

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége jogi lépéseket fontolgat, mivel egyes gazdálkodóknak még mindig nem fizették ki a 2004-es uniós és nemzeti támogatást - tájékoztatta az újságírókat Budai Gyula, a MAGOSZ jogi képviselője az érdekképviselet hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Obreczán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára hozzátette, becsléseik szerint még mintegy 4-5 ezer gazdálkodó nem kapta meg a tavalyi évre járó támogatási összeget.

 

Budai Gyula utalt arra, hogy a MAGOSZ akár pertársaságot is hajlandó a gazdák érdekeinek érvényesítésére alakítani, és így perelni az elmaradt támogatásért az államot. A MAGOSZ jogi képviselője hangoztatta, hogy a szerződéses fegyelem betartása érdekében ugyancsak pereket fontolgatnak azok ellen, akik azt megsértik. Példaként említette, hogy vannak olyan cégek, amelyek a szerződés ellenére sem hajlandók a gazdák terményét betárolni, ezért a gazdáknak mintegy 50 kilométerrel távolabb kell vinniük a terményt a raktárba.

Obreczán Ferenc az aratás állásáról szólva elmondta: a búza betakarítása most kezdődött az országban, és a vetésterületnek mintegy 5 százalékán végeztek ezzel a munkával. A kedvezőtlen időjárás hátráltatja a betakarítást. Az érdekképviseleti vezető beszélt arról is, hogy szeretnék elérni, hogy magyar búzát lehessen szállítani segélyként Romániába.

Obreczán sérelmezte, hogy az úgynevezett zöld rendszámok kiadása - amelyeket a mezőgazdasági erő- és munkagépekre használhatnának - vontatottan halad. Szóvá tette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a pénzügyőrség kommandósai a gabonatáblákon ellenőrzik a kombájnok üzemanyagtankját, hogy nem illegális üzemanyaggal aratnak-e, s az ellenőrzések hátráltatják a betakarítási munkákat.

Szó volt arról is, hogy az agrár-környezetvédelmi program pályázataira beadott pályázatokat még mindig nem bírálták el, több mint 30 ezer gazda várja az eredményeket.

 .(MTI)

Vissza a kezdőlapra