2005. augusztus 16. kedd 21:51

 

NGKM Dolgozóinak Önálló Szakszervezete közleménye

 

Esélytelen fogyasztóvédők az esélyegyenlőségi minisztériumban - 4-ből 3?

 

Kénytelenek vagyunk megerősíteni a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége megállapítását, mely szerint hazánkban válságba kerülhet a fogyasztóvédelem. Az állami fogyasztóvédelmi feladatok ellátása 2004. októberében került át a gazdasági tárcától az újonnan létrejövő Esélyegyenlőségi Minisztériumba. Az új Minisztérium vezetése a szakszervezetet kezdettől fogva nem volt hajlandó elismerni, sőt a szakszervezet munkájának megakadályozása végett a szakszervezet elnöke ellen fegyelmi eljárást indított. A Fővárosi Munkaügyi Bíróságnak kellett döntenie abban a kérdésben, hogy a szakszervezet az őt megillető jogokat az Esélyegyenlőségi Minisztériumban is gyakorolhassa. A szakszervezeti elnök ellen indított és kudarcba fulladt fegyelmi eljárást követően az Esélyegyenlőségi Minisztérium nem hagyott fel a szakszervezet elleni boszorkányüldözéssel .

A négy főosztályt és egy önálló titkárságot magában foglaló Esélyegyenlőségi Helyettes Államtitkárságot érintő létszámleépítés szinte kizárólag a Fogyasztóvédelmi és Piacvédelmi Főosztályt érintette, amelynek munkatársai között szakszervezeti tagok és választott tisztségviselők vannak. Az esélyegyenlőségi blokkból felmentésre kerülő 4 főből 3 a fogyasztóvédelmi területen dolgozott.

Vélhetőleg ezzel a lépéssel az Esélyegyenlőségi Minisztérium két eredményt kíván elérni:

egyrészt, mivel láthatóan kudarcba fulladt a tárca fogyasztóvédelemmel való foglalkozása , a teljes ellehetetlenítéssel kívánja eltussolni tehetetlenségét, másrészt, a létszámgazdálkodási anomáliákat és a munkajogi visszásságokat firtató szakszervezetet kívánja szétzúzni.

Jelenleg - miközben számos kormányzati fogyasztóvédelmi feladat vár megoldásra - a Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Főosztályon öt fő látja el a fogyasztóvédelem állami irányításából adódó valamennyi munkát. A szakszervezet megítélése szerint a jelenlegi helyzetben amikor az EU csatlakozás kapcsán egyre több ellenőrizetlen, sok esetben egészségre ártalmas termék kerül forgalomba, nem a fogyasztóvédelmi rendszer leépítésére, hanem megerősítésére van szükség.

Kajdiné dr. Suhajda Zsuzsanna
elnök
NGKM Dolgozóinak Önálló Szakszervezete

.OS

Vissza a kezdőlapra