2005. szeptember 27. kedd 07:48

 

A parlamentiből jelentjük

Hargitai János interpellációja

500 milliárdos technikai ügy

Engedje meg, hogy rendhagyó módon kezdjem mondandómat, és megkérdezzem: Ön mire neveli a gyermekeit? Hogy hazudni szabad vagy nem szabad? És ha netán hazugságon éri őket, mire buzdítja? Hogy hazudjon tovább, vagy szálljon magába, és kérjen bocsánatot - kezdte interpellációját Hargitai János.

A képviselő rámutatott: a minap az Európai Unió kormányának biztosa, Joachim Almúnia fontosnak tartotta, hogy formabontó módon ide jöjjön Budapestre. Találkozzon a magyar pénzügyi vezetéssel nem Brüsszelben, hanem itt, nem egy elegáns szállodában, hanem a Pénzügyminisztérium épületében, és nem négyszemközt, hanem közös sajtótájékoztatón. Fontosnak tartotta, hogy bejelentse: a magyar kormány nem mond igazat. Gond van a magyar kormány által rendelkezésükre bocsátott költségvetési hiányszámokkal. Azok nem feleltek meg a valóságnak. Sem ebben az évben, sem tavaly, de már tavaly előtt sem. A valóságban sokkal hatalmasabb hiányt csinált a kormány, mint amennyit bevallott.

Lendvai Ildikó pedig gazdasági szakértőket megszégyenítő magbiztossággal másnap azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy minden rendben van, csak ,kis" könyveléstechnikai kérdésen megy a vita - emléketetett a politikus, majd így folytatta: no igen, 4-500 milliárd forint eltüntetése az autópálya-kivitelezés kapcsán csak kis technikai ügy. Nem is oly rég az Enron amerikai cégnél mondták ezt, csak kis tétel-elszámolási zűr, semmi más - azóta vezetőik 5, illetve 10 éves börtönbüntetésüket töltik súlyos számviteli szabálytalanságok elkövetése miatt. De kérdem én Miniszter Úr! Melyik hazai kisvállalkozó mondhatja azt az APEH-nek, ha az APEH valami szabálytalan könyvelésen éri, hogy csak kis könyvelés-elszámolási probléma, semmi komoly. Segítek, nincs ilyen vállalkozó.

És Miniszter Úr! Mielőtt felharsanna a szocialista papagáj-kommandó, hogy a Fidesz nem tud örülni az ország sikereinek, és a kákán is csomót keres, megkérdezem Öntől: Emlékszik-e arra, hány alkalommal figyelmeztette a Fidesz Gyurcsány Ferencet és kormányát arra, hogy rosszul tudja a könyvelés szabályait, hiszen a szóban forgó összeg mindenképpen adósságot növel. Erre sajnos minden esetben arrogáns, pökhendi választ érkezett.

Ha a költségvetés számairól sorra kiderül, hogy nem igazak, akkor mi lehet igaz abból, amit a kormány állít? - tette fel a kérdést Hargitai, aki tudni szeretné, hogy miután ekkora szégyen érte az országot - nevezetesen hogy rajtakapták a 4-500 milliárd forintnyi hiány elmismásolásán - gondolja, hogy bárki elhiszi Önnek, amit válaszként mond az uniós rendreutasításra, hogy minden rendben van? A politikust érdekelné az is, hogy hajlandó-e Miniszter Úr elismerni végre, hogy az idei hiány drámaian magasabb lesz, mint amit egyelőre bevallanak? . És kérdezem, vajon alkalmas-e az ország pénzügyeinek igazgatására az a kormány, amelyik ekkorát téved, és az amikor kiderül, továbbra is félretájékoztatja az ország közvéleményét? - zárta gondolatait Hargitai.

Molnár Albert a Pénzügyminisztérium államtitkára személyeskedő válaszában leszögezte: "arra tanítom gyermekeim, hogy ne szóljanak bele abba, amit nem értenek!". A szocialista politikus úgy vélte, hogy eddig is, és ezt követően is átlátható lesznek az autópálya építés részletei. A hiányszámokról pedig megjegyezte, hogy nagyon jó úton járnak, ezért nem érti az interpelláló kérdéseit. A fideszes képviselő olyan pökhendinek és hazugnak vélte a választ, hogy nem tudta elfogadni.

 .

Vissza a kezdőlapra