2005. augusztus 27. szombat 21:40

 

„A szabadság a legnagyobb ajándék”

Összefoglaló a Rimini Meeting  augusztus 21-27. közötti rendezvényről

 

Alig fejeződött be az Ifjúsági Világtalálkozó Kölnben, megkezdődött Olaszországban a másik, óriási tömegeket vonzó keresztény találkozó, a Rimini Meeting.

A 26. alkalommal megrendezésre kerülő egy hetes rendezvény állandó mottója: „A népek közötti barátságért”. Az idei téma a szabadság, a mottó: „A szabadság a legnagyobb ajándék, amit az egek az embereknek adtak” - Cervantes, Don Quijote című művéből származik. A megnyitóra üdvözlő táviratot küldött Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök, és XVI .Benedek pápa is, aki korábban maga is vendége, és előadója volt a Meetingnek. (A Szentatya üzenete .)

A találkozón több mint 16 állandó kiállítás, sok újság, könyvkiadó, intézmény és szervezet standja volt megtekinthető. A Nagy Konstantin császárról szóló kiállítás az egyik legnagyobb a meeting 26 éves története során.

Összesen majdnem 100 előadás hangzott el, lehetőség volt játékra is és esténként többféle műfajban hangversenyek szórakoztatták az érdeklődőket. Emellett 15 színházi előadás (a nyitó előadás Don Quijote és a szabadság kapcsolatát mutatta be), és 10 sportesemény is várta a látogatókat. A pódiumbeszélgetéseken szó esett többek között kultúra és a gazdaság, az élet és a cselekvés, valamint a választás és a megismerés szabadságáról.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a nemzetközi politikai helyzettel foglalkozó beszélgetésekre is, amelyek túl kívánnak lépni a biztonság, a védekezés, a más népektől, elsősorban a muzulmánoktól való félelem kérdéskörén, és valódi párbeszédre törekedtek. A meghívottak között vannak Afganisztán és Irak külügyminiszterei, valamint magas rangú palesztin vezetők is.


A rendezvénynek első alkalommal van magyar díszvendége. Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, aki pénteken délután 3 órakor tartott előadást „Szabadság, jog, norma” címmel.

Olyan vendégek érkeztek, mint, Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter, Giulio Andreotti volt olasz, és José Maria Aznar, volt spanyol miniszterelnök, Renato Raffaele Martino bíboros, a Justitia et Pax pápai tanács elnöke, Marta Sordi történész valamint Krzysztof Penderecky zeneszerző.

Varga János atya első helyszíni tudósítása
Varga János atya második helyszíni tudósítása
Varga János atya harmadik helyszíni tudósítása

 .MK

Vissza a kezdőlapra