2005. augusztus 29. hétfő 05:50

 

Csetepaté tanulságokkal

 

Felháborodott az MSZP, mi mást tehetett volna? Zajlik Kőszegen az Új Nemzedék ifjúsági találkozó. Ezen szigorú, de igazságos elemzés hangzott el Kövér Lászlótól.
A rendszerváltás utáni első parlament hibát követett el, amikor nem húzott világos és egyértelmű választóvonalat "bűnösök és nem bűnösök közé" - jelentette ki Kövér László. Erkölcsileg elviselhetetlen állapotnak nevezte, hogy négy évvel az első szabad választások után, mint fogalmazott, "egy olyan ember került Magyarország miniszterelnöki székébe aki fegyvert fogott a saját hazájára, idegen állam zsoldjában. Horn Gyula szimbóluma a magyar rendszerváltás elfuseráltságának, aztán innentől kezdve Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc már csak következmény.
Kövér nem érti, miként tudtak "ezek" három olyan miniszterelnököt adni az országnak, akik mindegyikének "ilyen, olyan, vagy amolyan módon van köze a kommunizmus legaljasabb, legrohadtabb szegmenséhez, az erőszakszervezetekhez, a pufajkásokhoz, a III-as főcsoportfőnökséghez vagy oldalági módon szintén a III-as főcsoportfőnökséghez".
Kövér szerint az egykori rendszerváltókat, köztük Orbán Viktort és őt, nemcsak azért "gyűlölik" a másik oldalon, mert a rendszerváltás egzisztenciális bizonytalanságot teremtett az életükben, hanem azért, mert amikor ők a polgári kormányzást és polgári Magyarországot emlegették, többen úgy érezhették, hogy "megbélyegzetté" váltak.
Bizony, szerintem is a rossz lelkiismeret szól balról, s az ilyen nyílt kritikai hangra roppan élesen felelnek. Biztosak lehetünk abban, hogy holnap, holnapután ez lesz a gumicsont, amin rágódni fognak.
Kövér tehát a mondj igazat, betörik a fejed közmondást fogja illusztrálni. Az eddigi szocialista reagálások azonban megkerülik a lényegi kérdést, és inkább Orbán felé vagdalkoznak.

Orbán ugyan nem mondott semmi meglepőt, de szavai valószínűleg jobban fájtak, mint amit Kövér mondott: Kormányra kerülése esetén a Fidesz felülvizsgálja a szabálytalan privatizációs eljárásokat, ahol pedig szabályosan magánosítottak, de korrupció vagy más törvénytelenség érhető nyomon a háttérben, szintén vissza kell venni a rosszul privatizált vagyont, közölte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a kőszegi rendezvényen.
Nézzük mit reagált erre az MSZP! "Orbán beszédéből kiderült: Orbán Viktornak nem csak a szabálytalan privatizációval van baja. Azt mondta: még akkor is, ha egy privatizáció törvényesen és korrupció mentesen zajlott, de az ő kormánya úgy gondolná, hogy az a tulajdon neki kellene, majd fölszólítja a tulajdonost, hogy adja vissza. Hozzátette: ennek a kérésnek kellő nyomatéka lesz" - állítja az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője.
Arra kérem a kedves olvasót, érje tetten Lendvait. Ebben az írásban nem Fidesz forrásból idéztem Kövér László és Orbán Viktor mondanivalóját, hanem az index.hu beszámolójából. Csak egy bekezdéssel kell visszaugrani, s kiderül, Lendvai nem azt támadja, amit Orbán mondott, hanem előbb könnyen támadható változattá alakítja azt. Orbán korrupciós vagy más törvénytelen eseteket említ olyanként, ahol vissza kell venni a privatizált vagyont, Lendvai átértelmezésében ez korrupció mentessé alakult.
"Úgy látszik, a Fidesz elnöke Pozsgai Imre és Szűrös Mátyás után most rokonszenvet kezd táplálni a 40-es-50-es évek gyakorlata iránt is. Félévszázaddal ezelőtt ugyan ezzel a kellő nyomatékkal szólította fel az akkori kormány az embereket a TSZ-be való belépésre vagy a békekölcsön jegyzésre, és ugyan így akarta magáénak tekinteni mindenki tulajdonát. Ez veszélyes és felelőtlen játék a magyar gazdasággal, szerencsére egyenlőre csak szavakban elkövetett gazdaságpolitikai öngyilkosság. Ha valaki meghirdeti, hogy Magyarországon a törvényesen szerzett és birtokolt tulajdont bármikor el lehet venni, ezzel elriassza az új munkahelyeket létesítő befektetőket, a magyar és külföldi vállalkozókat" - nyilatkozta Lendvai Ildikó Orbán kijelentéseire reagálva.
Magam egyébként úgy látom, hogy Orbán beszédének valóban lehet olyan következménye, hogy a tisztességtelen üzletkötésre kísértést érző befektetők a polgári erők várható győzelmére gondolva elállnak az ilyen kalandorkodástól. Ennek pedig minden becsületes ember csak örülni fog.


Surján László
 

 .

Vissza a kezdőlapra